Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Održana prva interaktivna pričaonica za Ukrajince

24.03.2022.

09:10

Autor: HRT - Radio Dubrovnik

Održana prva interaktivna pričaonica za Ukrajince

Održana prva interaktivna pričaonica za Ukrajince

Foto: Anet Franić / Dubrovačke knjižnice

Na Odjelu za djecu i mlade Dubrovačkih knjižnica održana je prva pričaonica za Ukrajince 23. ožujka u prizemlju Narodne knjižnice Grad.

Susretu je prisustvovalo četvero ukrajinske djece, dvoje od četiri i dvoje od osam godina, a pridružilo se i četvero dubrovačke djece.

Voditeljica programa, magistra ukrajinskog jezika i književnosti Marinka Ulaga održala je interaktivnu pričaonicu na kojoj se pročitala ukrajinska bajka “Ripka”, inače jako poznata u Ukrajini, a jednako poznata i u Hrvatskoj pod nazivom “Djed i repa”. Bajka se pročitala na hrvatskom i na ukrajinskom jeziku, a nakon što su polaznici naučili nove riječi poput boja i pozdrava, imali su priliku izvesti igrokaz - dubrovačka djeca su predstavila svoje likove na ukrajinskom, a ukrajinska na hrvatskom jeziku.

Dok su ukrajinska djeca čitala bajku, učila nove riječi i pripremala igrokaz, Ivana Puharić, magistra ukrajinskog jezika i književnosti održala je sat razgovornog hrvatskoga jezika za njihove majke. Susretu je prisustvovalo njih pet - započeli su s osnovama, hrvatskom abecedom, glagolom BITI i frazama za upoznavanje. Smijeha i zabave nije manjkalo, a polaznice su jako zainteresirane za učenje hrvatskoga jezika, što im uz smijeh, zabavu i opuštenu atmosferu neće biti teško.

Ukrajinska djeca su kraj prvog uvodnog sata svojim majkama uljepšala predstavom koju su naučila na prvoj pričaonici, a cijeli susret su polaznici zasladili s domaćim kolačima.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.