Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Održano izlaganje Obitelj Giuseppe Fagionija u Kući Bukovac

13.01.2022.

19:36

Autor: HRT - Radio Dubrovnik

Održano izlaganje Obitelj Giuseppe Fagionija u Kući Bukovac

Održano izlaganje Obitelj Giuseppe Fagionija u Kući Bukovac

Foto: Muzeji i galerije Konavala / -

U četvrtak, 13. siječnja u Kući Bukovac održalo se prvo tematsko predavanje povodom obilježavanja 2022. godine kao 100. godišnjice smrti Vlaha Bukovca.

Muzejska pedagoginja Maris Stanović vratila nas je na sam početak obitelji Bukovac, tada Fagioni, kroz priču o Vlahovom djedu Giuseppeu Fagioniju koji se početkom 19. stoljeća nastanio u Cavtatu i oženio Cavtajkom.

Doznali smo kako se obitelj širila, a poseban je naglasak stavljen na granu Vlahova oca i njegove obitelji u kojoj se rodio Vlaho s braćom i sestrom. Ovo je ujedno priča u kojoj se kontekstualizira život u Cavtatu u 19. stoljeću.

Prije samog predavanja ravnateljica Muzeja i galerija Konavala Antonia Rusković Radonić upoznala je prisutne s planiranim događanjima u Kući Bukovac tijekom 2022. godine i naglasila kako će svi stručni zaposlenici ustanove ove godine participirati u stvaranju edukativnih programa povodom obljetnice.

U planu su, osim događanja četvrtkom u Kući Bukovac, brojne radionice za djecu, programi za odrasle, tematska vodstva za domaće i strane posjetitelje, koncerti i zabavni sadržaji.

Isto tako, u ovoj godini Muzeji i galerije Konavala planiraju izdati veliku monografiju Vlaha Bukovca autora Igora Zidića, treći broj slikovnice Vlaha Bukovca "Odrastanje 2" i kataloge izložbi koje će se tek upriličiti.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.