Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Održano predavanje "Marko Rašica: po trnju do zvijezda i zaborava"

21.09.2019.

13:22

Autor: Radio Dubrovnik

Umjetnička galerija Dubrovnik/ Miho Skvrce

Umjetnička galerija Dubrovnik/ Miho Skvrce

Foto: - / -

Predavanje izv. prof. dr. sc. Sanje Žaja Vrbica "Marko Rašica: po trnju do zvijezda i zaborava" održano je pred mnogobrojnom publikom u Galeriji Dulčić Masle Pulitika, u petak, 20. rujna 2019. godine.

Žaja Vrbica autorica je i monografije Marka Rašice kojom se izvlači se iz zaborava zanimljiv opus umjetnika, koji je dugo vremena postojao isključivo na marginama regionalnoga stvaralaštva (dubrovačkog pejzažizma) iako je po svojim formativnim premisama upravo kozmopolitski. Monografija je u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik predstavljena 2014. godine, a godinu ranije, 2013. u UGD je u povodu 130 godine od rođenja i pet desetljeća od umjetnikove smrti bila postavljena i retrospektivna Marka Rašice čija je autorica izv. prof. dr. sc, Sanja Žaja Vrbica.

Slikar Marko Rašica (1883.-1963.) rođen je u Dubrovniku, gdje je dobio osnovno obrazovanje. Već u dječačkoj dobi pokazivao je slikarski talent, a slikati je učio sporadično, u atelijerima stranih slikara nastanjenih u Dubrovniku i slikara – povremenih posjetitelja. Iznimna je svestranost Rašičina djelovanja, pored ulja na platnu, akvarela, crteža, on izvodi radove u različitim grafičkim tehnikama – drvorezu, linorezu i litografiji, radi reljefe tehnikom iskucavanja metalnih ploča, izvodi zidne slike, freske, vitraje i mozaike. Izgubivši vid osmislio je vlastitu tehniku slikanja redis perom, temperom i akvarelom. Oblikovao je ilustracije za književna djela i časopise, karikature, bavio se i tekstilnim dizajnom i slikao batik – tehnikom. Dizajnirao je dječje igračke za izvedbu tehnikom tokarenja, a kreirao je i nakit izveden filigranskom tehnikom. Autor je i nekoliko scenografija, a niz godina radio je kao profesor na Obrtnoj školi i Višoj stručnoj školi u Zagrebu. Rašica je spona između Medovića i Ignjata Joba, a bjelodano je i poticaj za pojedina Jobova djela pa je njegovo mjesto među nekoliko najznačajnijih dubrovačkih umjetnika prve polovice 20. st.

Biografija predavačice:

Izv. prof. dr. sc. Sanja Žaja Vrbica ​

Rođena u Dubrovniku, gdje je završila osnovnu i srednju školu, a 1993. diplomirala je povijest umjetnosti i muzeologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 1995.-2005. zaposlena je u Umjetničkoj galeriji u Dubrovniku na poslovima kustosa i višeg kustosa. Magistarski rad s naslovom Likovna kritika i izložbe u Dubrovniku 1876.-1978. obranila je 1999., a 2011. godine obranila je disertaciju s naslovom Marko Rašica.

Od 2005. zaposlena je na Sveučilištu u Dubrovniku na Odjelu za umjetnost i restauraciju, od 1. 6. 2013. u zvanju docenta, a 1. 3. 2019. izabrana je u zvanje izvanrednog profesora. Od 1. listopada 2016. s pozicije pročelnice Odjela za umjetnost i restauraciju koordinirala je i aktivno sudjelovala u donošenju novih programa preddiplomskog i diplomskog Studija konzervacije-restauracije, smjerovi: drvo, papir, tekstil, metal i keramika, koji se provode od 2018./2019. akademske godine. U travnju 2019. imenovana je prorektoricom za studije i studente Sveučilišta u Dubrovniku.

Bila je član radne skupine osnovane na inicijativu Grada Dubrovnika, a koju je koordinirao Institut za međunarodne odnose IRMO, Zagreb, tijekom 2014., koja je formulirala aktualnu Strategiju razvoja kulture Grada Dubrovnika 2015. – 2025. Na Sveučilištu u Dubrovniku sudjelovala je u radnoj skupini za donošenje Strateškog programa znanstvenih istraživanja na području humanističkih znanosti Sveučilišta u Dubrovniku, 2017.-2022., prihvaćenu 2018. Rektorski zbor Republike Hrvatske 2017. imenovao članom Povjerenstva Rektorskog zbora za međusveučilišnu suradnju u području umjetnosti (unutarhrvatski Erasmus). Međunarodnu suradnju ostvarila je iniciranjem potpisivanja Erasmus + ugovora sa studijima konzervacije-restauracije u Portugalu, Španjolskoj i Italiji, te Erasmus mobilnostima u Poljskoj, Španjolskoj, Italiji i Portugalu.

Područje njenog znanstvenog interesa su teme hrvatske umjetnosti 19. i 20. stoljeća u mediteranskom i srednjeeuropskom kontekstu. Sudjelovala je na više domaćih i stranih znanstvenih skupova, te je objavila veći broj znanstvenih i stručnih članaka. Autorica je brojnih monografskih, retrospektivnih i skupnih izložbi. Članica je uredništva međunarodnog znanstvenog časopisa Revista de Museología (RdM), ISSN 1134-0576, te stručnog časopisa Dubrovački horizonti ISSN 0419-7925.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.