Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Održano predavanje o dugoj povijesti obiteljske kuće Bukovac

07.02.2022.

14:14

Autor: HRT - Radio Dubrovnik

Održano predavanje o dugoj povijesti obiteljske kuće Bukovac

Održano predavanje o dugoj povijesti obiteljske kuće Bukovac

Foto: Muzeji i galerije Konavala / -

U Kući Bukovac, u sklopu prigodnog programa obilježavanja 100. obljetnice smrti Vlaha Bukovca, kustosica Helena Puhara održala je izlaganje "Kuća Bukovac – Duga povijest obiteljske kuće".

Posjetitelji su na predavanju upoznati s povijesnim razvojem katastarske čestice na kojoj se nalazi Kuća Bukovac, uzevši je kao ogledni primjer mikrolokacije pogodne i za prikaz promjena urbanističke slike Cavtata te

za razgovor o bogatoj i heterogenoj cavtatskoj povijesti.

Osim rekonstrukcije nekolicine građevinskih zahvata na prvotnoj kućici u vlasništvu Bukovčevog djeda Giuseppea Fagionija, a zatim sina mu Augustina i konačno, Vlaha Bukovca, popraćen je i razvoj muzealizacije obiteljske kuće, iz zatvorenog, privatnog prostora u javni muzejski prostor.

Današnji muzeološki koncept Kuće Bukovac počiva na preplitanju dvaju temeljnih načela specifičnog prostora, onog obiteljske kuće kao i onog muzejskog, koji je otvoren novoj interpretaciji Bukovčevog djelovanja te brojnim istraživačima slikarevog života i djela.

Iz Kuće Bukovac podsjećaju na svoj bogat program i na predavanja koja će se održavati četvrtkom u 17 sati.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.