Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

09:53 / 24.05.2022.

Autor: HRT - Radio Dubrovnik

Ogranak Matice hrvatske u Dubrovniku predstavlja "The Myth of Dubrovnik"

"The Myth of Dubrovnik", Lovro Kunčević

"The Myth of Dubrovnik", Lovro Kunčević

Foto: Ogranak Matice hrvatske u Dubrovniku / -

Ogranak Matice hrvatske u Dubrovniku predstavlja novi naslov ”The Myth of Dubrovnik”.

Riječ je o prijevodu knjige s hrvatskog na engleski jezik autora i prevoditelja Lovra Kunčevića.

U ovoj znanstvenoj monografiji autor istražuje načine na koje su renesansni Dubrovčani govorili o svom gradu-državi, odnosno različite “slike” Republike koje su stvorili.

Drugim riječima, ova studija je pokušaj da se napiše povijest dubrovačkog govora o sebi, da se razumije kako su Dubrovčani predstavljali svoju Republiku pred sobom i svijetom. Taj govor o vlastitoj zajednici – ili, strože rečeno, diskursi o urbanom identitetu – događao se kroz različite kulturne medije.

Dubrovčani su o Gradu, njegovu porijeklu, republikanskim institucijama, društvenoj strukturi ili religijskoj pripadnosti progovarali kroz književnost, historiografiju, diplomaciju, javne govore, zakonike, ali i rituale, likovnost i arhitekturu. Ovaj rad u obzir uzima sve te manifestacije kolektivnog identiteta i analizira ih u dugom periodu između 14. i 17. stoljeća.

Knjiga sadrži i bogatu bibliografiju, a objavljena je na hrvatskom jeziku 2015. godine u izdanju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Zavoda za povijesne znanosti u Dubrovniku.

Prijevod knjige na engleski jezik pruža bogatiju ponudu posjetiteljima Grada koji žele znati više o povijesti, diplomaciji i kulturi Dubrovnika.

Predstavljanje će se održati danas u 18 sati u Čitaonici Narodne knjižnice Grad, a knjigu će predstaviti Ivana Grkeš, Zdenka Janeković Römer i Lovro Kunčević.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.