Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

18:53 / 11.05.2021.

Autor: Radio Dubrovnik/ Joško Jelavić

Općina Orebić proslavila svoj Dan i blagdan Gospe Delorite

Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Foto: - / -

Drugu godinu zaredom, zbog poznatih okolnosti, Općina Orebić nije prigodnim svjetovnim događanjima obilježila svoj dan 10. svibnja. Tako nije održana ni svečana sjednica Općinskog vijeća, a ove godine nisu ni dodijeljena javna općinska priznanja i nagrade.

Ipak, Dan općine i blagdan njene nebeske zaštitnice Gospe Delorite svečano je, kako i dolikuje tradiciji njezinoga štovanja koje traje više od tri stoljeća, proslavljen u crkvi i svetištu Majke Božje u Kuni. U skladu s uputama crkvenih vlasti i preporučenim epidemiološkim mjerama uz ograničeni broj vjernika svečano misno slavlje preslavio je župnik župe svetoga Vlaha u Janjini don Željko Batinić. Održano je na otvorenom, a nije bilo ni tradicionalne procesije do župne crkve matice nego samo kraći ophod u perivoju pred svetištem u kojem je nošen cvijećem ukrašen Gospin kip. Prije svečane mise slavljena je i jutarnja koju je također na otvorenom slavio isusovac pater Vinko Maslać iz Dubrovnika i popodnevna misa, kako bi ovogodišnjoj svečanosti nazočilo što više vjernika, karmelićanin brat Dražen Marija Vargašević, koji je predvodio i trodnevnicu ususret blagdanu Gospe Delorite. Vjerske svečanosti u Kuni i ove je godine pripremila redovnička zajednica pustinjačko-misionarsko reda Karmel Božjeg Milosrđa koja nakon odlaska franjevaca brine o crkvi i samostanu u Kuni.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.