Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Opera "Posljednji ljetni cvijet"

12.03.2013.

13:59

Autor: Davor Mojaš

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U sklopu programa 27. Zagrebačkog Muzičkog biennala bit će praizvedena opera Zorana Juranića koju je skladao prema drami Luka Paljetka "Posljednji ljetni cvijet".

Juranićeva opera bit će izvedena u koprodukciji sa Srpskim narodnim pozorištem u Novom Sadu a izvedba na Biennalu bit će pod dirigentskom vodstvom  skladatelja. Paljetak je Posljednji ljetni cvijet napisao kao radio dramu 1989. godine i nakon izvedbe u Dramskom programu Hrvatskog radija uprizorena je u Zenici u režiji Gradimira Gojera 2002. godine. Predstavu Posljednji ljetni cvijet mogla je vidjeti i dubrovačka publika na sceni Kazališta Marina Držića u režiji Ozrena Prohića 1997. godine s Jasnom Ančić i Borisom Buzančićem u glavnim ulogama. Te godine predstava je odigrana i na 48. dubrovačkim ljetnim igrama. Svečano zatvaranje Muzičkog Biennalea Zagreb, kojemu je dubrovački skladatelj Frano Đurović umjetniči savjetnik,  bit će u znaku produkcije Muzičke akademije u Zagrebu i izvedbe opere Slavuj iz 1914. godine u režiji Dore Ruždjak Podolski i pod ravnanjem Mladena Tarbuka, bivše direktorice dramskog i sadašnjeg direktora glazbenog programa Dubrovačkih ljetnih igara.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.