Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

"Orlando Europeo" - pokazni sat likovne radionice Doma Marina Držića

08.05.2019.

14:30

Autor: Radio Dubrovnik

Grad Dubrovnik

Grad Dubrovnik

Foto: - / -

U sklopu cjelogodišnjeg programa Orlandove godine i povodom obilježavanja Dana Europe Dom Marina Držića u četvrtak u podne pred crkvom sv. Vlaha predstavit će rezultate likovne radionice "Orlando Europeo".

Na početku likovne radionice "Orlando Europeo" polaznici su se upoznali s likom i djelom viteza Rolanda/Orlanda. Zajedno s mentoricom, muzejskom pedagogoinjom DMD-a Jasminom Runje proučili su reprodukcije na kojima je prikazan Orlando, kao i okoliš u kojem je smješten njegov lik, što je izuzetno važno zbog stvaranja što cjelovitijeg dojma koji je važan za tijek radionice.

Na radionici su se polaznici izražavali likovnom slikarskom tehnikom grataža (franc. grattage) na papiru (grataž je slikarska tehnika nanošenja pastele, nanošenja akrilne boje s tušem u nekoliko slojeva te potom struganja iste). Na taj način polaznici su izradili pet različitih Rolanda/Orlanda i to iz različitih europskih gradova – Dubrovnika, Nordhausena, Rige, Cheba i Bremena, koji će biti izloženi na štafelajima uz reprodukcije Rolanda/Orlanda na forex materijalu dimenzija u B1 formatu.

Na deset štafelaja će na taj način biti izloženi uokolo Orlandovog stupa, a na jedanaestom štafelaju će biti izložen prigodni tekst o dubrovačkom Orlandu na hrvatskom i engleskom jeziku.

Na dan Europe 9. svibnja polaznici radionice će ispred crkve svetog Vlaha, s obje strane skalinade, održati pokazni sat gdje će po predlošcima izrađivati Orlande/Rolande, a na samom dnu skalinade će s obje strane biti postavljene skulpture Orlanda i svetog Vlaha, rad polaznika likovne radionice Doma Marina Držića.

Cilj likovne radionice je razvijanje vlastite likovne pismenosti, kreativnog pristupa likovnom problemu, upoznavanje sa skulpturom Orlanda u svom životnom okruženju kao i okruženju šire, međunarodne zajednice, te njegovim povijesno-kulturološkim značajkama.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.