Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

"Orlando je simbol političke zrelosti, ekonomske agilnosti i samosvijesti"

01.06.2019.

15:06

Autor: Radio Dubrovnik

Dubrovačke knjižnice

Dubrovačke knjižnice

Foto: - / -

Povodom obilježavanja Orlandove godine, Dubrovačke knjižnice organizirale su predavanje dr. sc. Nikše Varezića ‘’Orlandov stup – simbol sazrijevanja dubrovačke komune’’, koje se održalo 31. svibnja u Znanstvenoj knjižnici.

Varezić se u predavanju osvrnuo na višestoljetni razvoj dubrovačke komune od ranosrednjovjekovlja do prvih godina 15. stoljeća. Prikazujući povijest, razvoj i okruženje u kojemu je Dubrovnik 'stasao', Varezić je naglasio kako Orlandov stup predstavlja jedno sazrijevanje.

"Orlando je simbol političke zrelosti, ekonomske agilnosti i jasno definiranog stupnja dubrovačke samosvijesti koja je bila evidentna. Dubrovačka specifičnost je ta što se Orlando pojavljuje kao rijetkost izvan njemačkog povijesno - geografskog okvira, i bilo je potrebno ukazati na taj povijesni trenutak u kojem se Orlando pojavljuje južnije od tih granica koja su povijesna domovina Orlandovih kipova", istaknuo je.

Dubrovčani su se uspješno postavili pred mletačkim izazovima i uživali su u svojoj neovisnosti. Dok se u ostatku istočno – jadranskih gradova podižu mletački lavovi, Dubrovčani svog Orlanda koji je najprije bio drveni, mijenjaju onim kamenim, a taj stoji i danas.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.