Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Ostavština fotografa Pava Urbana donirat će se Muzeju za umjetnost i obrt

15.09.2022.

10:01

Autor: Radio Dubrovnik

Foto: Pavo Urban

Foto: Pavo Urban

Foto: - / -

U Koncertnoj dvorani braće Bersa u zadarskoj Kneževoj palači u 20 sati održat će se svečano potpisivanje Ugovora o darovanju umjetničke ostavštine hrvatskog fotografa i fotoreportera Pava Urbana Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu.

Umjetničku ostavštinu ovog značajnog fotografa i kultnog imena hrvatske umjetnosti donirat će autorova majka Mirjana Urban.

Ugovor o darovanju potpisat će Miroslav Gašparović, ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt i Mirjana Urban.

Donirana ostavština obogatit će fundus Muzeja za umjetnost i obrt i biti uvrštena u Zbirku novije fotografije čija je kustosica dr. sc. Iva Prosoli.

Kao popratni program ovom svečanom potpisivanju bit će prikazan dokumentarni film "Fotografija u Hrvatskoj – Pavo Urban (1968.–1991.)" autora Antuna Maračića.

Prigodom donacije u suorganizaciji Narodnog muzeja Zadar i Umjetničke galerije Dubrovnik otvorit će se izložba "PAVO URBAN (1968. – 1991.) _ PRIZORI TAME | SCENES OF DARKNESS", koja je bila održana prošle godine u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik i kojom je bilo obilježeno 30 godina od Domovinskog rata i pogibije umjetnika.

Na istoimenoj izložbi u Zadru (koja je smanjenog opsega) bit će predstavljeno sedamnaest odabranih umjetnikovih radova koji dokumentiraju ratnu zbilju i koji su dio Zbirke moderne i suvremene umjetnosti Umjetničke galerije Dubrovnik.

Među njima će biti zastupljeno dvanaest posljednjih fotografija snimljenih 6. prosinca 1991. godine za vrijeme najžešćeg napada na Dubrovnik u kojemu je mladi fotograf izgubio život te iza sebe ostavio danas nam iznimno važnu i vrijednu fotografsku umjetničku ostavštinu.

Autorica i kustosica izložbe je Petra Golušić, viša kustosica Umjetničke galerije Dubrovnik.

Izložba će ostati otvorena do 30. rujna u Edukativnoj dvorani Kneževe palače u Zadru.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.