Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Otvaranje 69. Dubrovačkih ljetnih igara

10.07.2018.

15:06

Autor: Adriana Tomašić

Foto: Dubrovačke ljetne igre

Foto: Dubrovačke ljetne igre

Foto: - / -

Podizanjem zastave Libertas uz stihove Himne slobodi, večeras će, u 21 sat ispred crkve sv. Vlaha svečano biti otvorene 69. Dubrovačke ljetne igre. Ceremoniju svečanog otvaranja režira Saša Božić koji je i autor scenarija.

Ceremonija otvaranja Dubrovačkih ljetnih igara izrasla je na kolektivnoj memoriji poklada, razdoblja u godini kada su putujući glumci, trubaduri i drugi mogli ući u Grad i sve do Pepelnice zabavljati građanstvo svojim predstavama i nastupima. Knez Dubrovačke Republike daje glumcima ključeve Grada i time im simbolično dopušta nastupe u Gradu. U skladu s ovogodišnjim naglaskom festivala u odnosu na razvoj nove publike, koncept otvaranja ujedinjuje Grad i publiku, tvrdeći da su Grad i Igre umjetnici i njegovi građani. Program uključuje tradicionalne osnove otvaranja u kojem sudjeluju Knez, umjetnici, Linđo, tematizirajući temeljne postavke dubrovačkog urbaniteta - novije povijesti Grada, kazališta i književnosti, uz komentare dramske umjetnice Nataše Dangubić, koja predstavlja građane Dubrovnika.
Ceremoniju svečanog otvaranja režira Saša Božić koji je i autor scenarija. Pod dirigentskom palicom maestra Tomislava Fačinija, glazbu izvodi Zagrebačka filharmonija, Dječji zbor WDR iz Dortmunda, Akademski zbor Pro musica iz Mostara, Dubrovački komorni zbor, Mješoviti zbor Libertas te Ženska klapa FA Linđo. Uz članove Festivalskog dramskog ansambla, nastupit će i Folklorni ansambl Linđo, studenti glume i plesa Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu te građani Dubrovnika koji ove godine imaju posebnu ulogu u ceremoniji otvaranja Ljetnih igara.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.