Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Otvaranje Feste sv. Vlaha

02.02.2015.

12:12

Autor: Jelena Obradović Mojaš, Adriana Tomašić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Dubrovniku je danas, na blagdan Kandelore, tradicijskim ceremonijalom crkvenog i svjetovnog programa, svečano otvorena 1043. Festa svetoga Vlaha.

Svjetovni dio Kandelore kojom je otvorena još jedna festa u vremenopisu Dubrovnika i njegova sveca, počeo je odavanjem počasti poginulim braniteljima na spomen obilježju groblja na Boninovu. U Festivalskoj palači Dubrovačke ljetne igre predstavljen je pretprogram 66. sezone. Blagdanski program nastavljen je kulturnim zbivanjima sve do tradicijskog trenutka u kojem su Zelenci s gradskog Zvonika označili 15.30 kad je pred katedralom, a ne pred svečevom crkvom koja je zbog obnove zatvorena, počelo ceremonijalno otvaranje Feste. Nakon čitanja Lausa i puštanja golubica iz ruku biskupa mons. Mate Uzinića, festanjuli su podigli barjak svetoga Vlaha, ali ne na Orlandov stup, koji je statički narušen i čeka obnovu, nego na postavljeni standal pred Katedralom. Festama se u gradu mjeri vrijeme i uživa smatraju Dubrovčani. Festa sv. Vlaha po svemu je izdvojeno doba kalendarske godine u kojoj se Dubrovčani, vjerni puk u domovini ali i iseljeništvu uvijek iznova spominju svoje sentimentalne upućenosti svecu i tradiciji.  

Povodom Feste sv. Vlaha i Dana Grada Dubrovnika povjerenik Vlade Republike Hrvatske za Grad Dubrovnik Nikola Pavlović uputio je čestitiku građanima u kojoj kaže: "Dubrovnik po 1043. put slavi blagdan svog nebeskog zaštitnika, Svetog Vlaha. Dan koji dohodi jednom nami na godište poseban je za sve nas, ali i za naše goste. U ime Grada Dubrovnika i svoje osobno čestitam Vam ovogodišnju Festu Svetog Vlaha i želim Vam njegov moćni blagoslov. Neka se ozračje Feste i jedinstvenog dubrovačkog ponosa osjeti u Vašim srcima i domovima. Nad svim našim pomorcima Sveti Vlaho neka danonoćno bdije i čuva ih do njihovog povratka. Njegov zagovor neka prati i štiti Dubrovkinje i Dubrovčane koje je život odveo daleko od ponositih i čvrstih mira. Ponosno i s radošću baštinimo našu tisućljetnu tradiciju ujedinjeni oko svog Parca. Živio nam Sveti Vlaho!

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.