Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Otvaranje izložbe "Obnovljena primorska nošnja iz sela Ošlje" Anke Marinović

24.01.2022.

08:27

Autor: HRT - Radio Dubrovnik

Anka Marinović

Anka Marinović

Foto: Privatni album / Facebook

DEŠA Dubrovnika poziva na otvaranje izložbe "Obnovljena primorska nošnja iz sela Ošlje" autorice Anke Marinović večeras u 18 sati u Lazaretima, prostorije DEŠE, lađa 8.

Naporima DEŠINIH članica u Dubrovačkom primorju prikupljen je i zapisan čitav niz vrijednih podataka objedinjenih u knjizi „Nitima ljubavi obnovljeno“ iz 2017 godine. Knjiga sadrži brojne upute koje su poslužile Anki Marinović za izradu osnova primorskog veza i za njegovu kreativnu primjenu na mnogim dijelovima narodne nošnje koju je svojom rukom u protekle dvije godine obnovila.

Anka je izradila nekoliko ženskih, muških i dječjih narodnih nošnji, vezenih marama, tobolaca, kesa, vijenaca za mladenke te mnoštvo uporabnih predmeta sa motivima primorskog veza. Samozatajna Primorka, žena zlatnih ruku, uložila je ogroman trud i rad u obnovu tradicionalnih vrijednosti koje zauvijek ostaju.

DEŠA kontinuirano organizira radionice starih zanata i zaboravljenih vještina kako ih ne bi prepustili zaboravu.

Cilj tiskanja DEŠINE knjige „Nitima ljubavi obnovljeno“ je da se primorski vez nikad više ne ugasi, već da se nitima ljubavi prema zavičajnim vrijednostima zauvijek nastavi, što je gospođa Anka i uspjela.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.