Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Otvorena izložba "Koluri Grada od svetoga Vlaha" Dubravka Kovačevića

06.02.2020.

09:22

Autor: Radio Dubrovnik

Dubrovačke knjižnice

Dubrovačke knjižnice

Foto: - / -

U organizaciji Dubrovačkih knjižnica 5. veljače otvorena je izložba "Koluri Grada od svetoga Vlaha" Dubravka Kovačevića, nekadašnjeg festanjula i autora monografije "Sveti Vlaho i njegovi festanjuli".

Ispred Dubrovačkih knjižnica, izložbu je otvorila knjižničarka Matija Nenadić koja je naglasila kako ono što je ‘najljepše u umjetničkom stvaralaštvu gospara Dubravka’ je ‘još uvijek ona gotovo dječja, dječačka razveseljenost i očaranost konačnim proizvodom’.

Profesor povijesti Teo Trostmann rekao je da je Kovačević večeras izložio neke od svojih najboljih radova.

"Uz vrlo uspješne kolorističke vedute Grada tu su dva stara rada akvarela iz ’93. Danas više ne postoje ljudi koji imaju tako dobru tehniku. Smatram da će se u budućnosti on razviti u također vrsnoga portretistu, ovaj portret fratra dominikanca Mirka ima uz jednu vrsnu realističku notu i izraženu psihološku istančanost. Moram reći da je naš gospar Dubravko oličenje onoga što je naš Grad svetoga Vlaha - jedne skromnosti, ustrajnosti, preciznosti i pameti", objasnio je Trostmann.

Kovačević se osim Knjižnici zahvalio i supruzi Luciji koja mu dava ‘najviše snage’ da može slikati i koja mu pruža’ mir i spokojstvo’. Dodao je kako je uvijek ‘crtao i slikao’ ali nije to nikome pokazivao, međutim dogodilo se da u svojim ‘poznim godinama’ iskoristi priliku i pokaže svima kako on to radi zbog čega je veoma sretan.

Nakon otvorenja uslijedio je i tratamenat kojeg je pripremila autorova supruga Lucija, a izložba ostaje otvorena do 15. veljače u prizemlju Narodne knjižnice.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.