Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Otvorena izložba o glavnom oltaru crkve sv. Jeronima u Slanome

18.12.2019.

11:43

Autor: Radio Dubrovnik

Dubrovačko-neretvanska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Foto: - / -

Izložba "Slano, crkva sv. Jeronima – glavni oltar Poklonstva triju kraljeva" otvorena je u Samostanu sv. Klare u organizaciji Hrvatskog restauratorskog zavoda, u sklopu projekta "Ruralna, poučna, kulturno-etnografska turistička atrakcija".

Izložba će biti dio multimedijalnog postava Zavičajne kuće Dubrovačkog primorja čije se otvaranje očekuje početkom iduće godine.

Na otvaranju izložbe sudjelovali su pastoralni vikar Dubrovačke biskupije don Ante Burić, u ime Dubrovačko-neretvanske županije i Regionalne DUNEA Renata Glunčić, pročelnik Upravnog odjela Općine Dubrovačko primorje Ivo Kola te voditeljica restauratorskog odjela Dubrovnik Hrvatskog restauratorskog zavoda Nađa Lučić.

Projekt administrativno vodi Regionalna agencija DUNEA, te se okupljenima obratila Renata Glunčić pojasnivši da projekt koji nosi slogan "Putevima prošlosti" naglasak stavlja na predstavljanje kulturno-povijesnog i etnografskog nasljeđa ruralnih dijelova naše županije.

"Već tri godine s 11 partnera, s nositeljem Dubrovačko-neretvanskom županijom trudimo se od zaborava sačuvati brojne neispričane priče, među kojima i priču o Primorju i njegovoj pomorskoj tradiciji. Ovom izložbom predstavlja se bogatstvo zavjetnih oltara koje su pomorske obitelji ostavile u nasljeđe. Digitalna interpretacija i 3D prikaz informacija i zanimljivosti o oltaru moći će se vidjeti u Zavičajnoj kući Dubrovačkog primorja. Ovaj projekt je živi primjer kako se zajedničkim radom i suradnjom lokalne zajednice, stručnjaka, znanstvenika te tijela javne uprave mogu uspješno iskoristiti sredstva Europske unije", istaknula je Glunčić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.