Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Otvorena izložba "Stazama snova/traganja" Sunčane Barbarić

12.10.2021.

08:27

Autor: Radio Dubrovnik

Dubrovačke knjižnice/ Vedran Levi

Dubrovačke knjižnice/ Vedran Levi

Foto: - / -

U organizaciji Dubrovačkih knjižnica u prizemlju Narodne knjižnice otvorena je prva samostalna izložba dubrovačke umjetnice Sunčane Barbarić "Stazama snova/traganja". Uz autoricu, izložbu su otvorili akademska slikarica Andrea Vukoja te restaurator i slikar Robert Kralj.

"Sunčanino slikarstvo satkano je portretima u kojima se osim spomenute vanjštine pretežno naglašava ono unutarnje, ali i imaginarnim pejzažima sanjive, smirene i pomalo mistične atmosfere. U ovom opusu umjetnica je objedinila sve ono što voli i sve ono što je odavno njena preokupacija, a to su akvarel i ljudi kojima je svakodnevno okružena. Sunčana je umjetnica koja svojim papirima prilazi sa strašću, jakim unutarnjim osjećajem za lijepo i emotivno. Njena neiscrpna motivacija proizlazi iz ljubavi prema ljudima, a posebice prema obitelji i situacijama koje je svakodnevno inspiriraju. Ovim opusom upućuje na bitnost obiteljske povezanosti i sloge u građenju zdravih odnosa i odrastanja te ostvarivanja svog punog potencijala u onome što od malena isprepliće cijeli njen život, a to je slikarstvo", istaknula je Vukoja, ujedno i autorica popratnog teksta izložbe.

Barbarić je naglasila kako joj je glavna inspiracija za cijelu seriju radova bila činjenica što je puno vremena provela u potpunoj samoći na Pelješcu.

"Udaljena od ostatka svijeta, priroda mi je bila glavni motiv; mora, brda, priroda i životinjski svijet. Izložbu sam nazvala 'Stazama snova' jer sam u ovim djelima htjela prikazati taj sanjivi duh, nježnost i toplinu, nešto za čim svi mi tragamo. To sam prikazala kroz portrete bližnjh osoba, uglavnom obitelji, sestre, brata, a koristila sam se i autoportretima", objasnila je autorica izložbe zahvalivši svima na dolasku, Knjižnici na organizaciji, ali i Dubrovačkoj udruzi likovnih umjetnika čija je dugogodišnja članica.

Izložba ostaje otvorena do 24. listopada.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.