Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Otvorena prva novogodišnja izložba "La mer" Nena Kere

18.01.2022.

09:59

Autor: HRT - Radio Dubrovnik

Izložba "La mer" Nena Kere u DUbrovačkim knjižnicama

Izložba "La mer" Nena Kere u DUbrovačkim knjižnicama

Foto: Vedran Levi / Dubrovačke knjižnice

U suradnji s Dubrovačkim knjižnicama, umjetnik i umirovljeni moreplovac, Neno Kera 17. siječnja izložio je svoje radove u prizemlju Narodne knjižnice Grad.

Uz autora, izložbu “La mer” otvorili su Katarina Palinić te restaurator i slikar Robert Kralj koji je pročitao predgovor Lorena Lola Ligorija. Grafičko oblikovanje kataloga izložbe potpisuje Marta Baće koja je uz Roberta Kralja zaslužna za postavljanje izložbe.

Na početku svog izlaganja, autor izložbu naziva ‘restrospektivnom’, objašnjavajući kako ‘nisu svi radovi od ove godine, neki su radovi od prije deset godina s broda, a ima nekih koji su rađeni jučer.’ Ovo je Kerina treća samostalna izložba na tematiku riba i morskog svijeta.

Autor je inspiraciju za naziv i realizaciju izložbe pronašao u jednom od svojih višestrukih zanimanja. ‘Ovaj put su ribe u pitanju, ovaj je put u pitanju more - zato sam i dao ime izložbi ‘La mer' po jednoj poznatoj Trenetovoj pjesmi koja me oduševljavala dok sam bio dijete, a kasnije sam slušao i Sinatru na engleskom jeziku. Da nešto mogu puno govorit’ o mojim radovima, Loren koji me dobro pozna, sjedali smo u klupi u srednjoj školi zajedno i družili se poslije, išli po prirodi, slikavali skupa dok je i on bio dobra zdravlja, dok smo svi skupa bili dobra zdravlja i dok se moglo, dobro je opservirao i ustanovio da sam ponio more sa sobom odnosno da je ovo sve ono more koje sam batio.’ - izjavio je Kera.

U nastavku svog izlaganja objašnjava kako je pomorcem postao silom prilika i potreba te da je od planiranih godinu dana, na kraju plovio punih dvadeset pet godina. Međutim, i na brodu je imao prilike slikati. ‘Na brodu sam crtao na jedrenom platnu, imao sam grupu Indijaca koji su bili 'maheri' za crtanje, napravili bi mi penila i nategli na nekakvom bokunu štice platno i to dobro zakucali čavlima, a onda bih ja pinelo. Kad bi ujutro stjuard došao u kabinu uvijek bi bježao jer je terpentina toliko smrdjela da je dobro da sam ja ostao živ unutra, a kamoli on. Onda bih to nosio doma, stavio u kvadar…’ - objasnio je Kera kako je izgledalo slikanje dok je bio na moru.

‘Ima puno poklonjenih slika, a pravo da vam kažem, nisam od onih umjetnika koji slika da bi prodao, daleko od toga, ja slikam sebi za dušu, to je velika razlika. Ako slikate za prodaju onda ste vi komercijalna duša, da sam igrom slučaja profesionalni slikar, vjerojatno bi to bilo tako, ali nisam profesionalni slikar nego sam naturščik, 'primijenjeni umjetnik' - poručio je Kera te se još jednom zahvalio svima na dolasku.

Izložba će biti otvorena za sve posjetitelje do 28. siječnja radnim radnima od ponedjeljka do petka od 8 do 19 sati u prizemlju Narodne knjižnice Grad.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.