Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

08:27 / 16.05.2022.

Autor: HRT - Radio Dubrovnik

Otvorenje izložbe "Fragmentacija" Anamarije Obradović

Izložba "Fragmentacija" Anamarije Obradović

Izložba "Fragmentacija" Anamarije Obradović

Foto: Dubrovačke knjižnice / -

U suradnji s Dubrovačkim knjižnicama, danas u 18 sati u prizemlju Narodne knjižnice Grad održat će se otvorenje izložbe slika “Fragmentacija” dubrovačke slikarice Anamarije Obradović.

Predgovor za izložbu napisala je Petra Golušić.

"U seriji slika Anamarije Obradović Fragmentacija (2020. – nadalje) navode se elementi povijesne jezgre Dubrovnika. Vidimo kako se iz centra pikturalnog polja ili iz neke druge točke; kreću prema van ili prema unutra, skulptura sv. Vlaha, rozeta, kupola Katedrale, fragment Zvonika, Orlandov stup, maskeron, kapitel Kneževog dvora, skulptura anđela s fasade crkve itd. Od Dubrovnika se zapisuje njegovo kulturno dobro koje se interpretira u detaljima. Svi uslikani motivi označavaju bogatstvo kulturnog nasljeđa. Njega je teško uništiti i ugroziti. On se slika kao trajna vrijednost. Detalji Grada levitiraju na i u monokromnim pozadinama i podlogama. To su ekrani zbilje u kojoj se sve loše i mračno poništava. Sadržaj je dokinut. On danas uništava izgled povijesne jezgre i opasna je šteta jer nije u skladu s iskonskim vrijednostima čovjeka. Markira se neuništivost ljudskog duha u njegovoj kreaciji urbanog tkiva i misli se budućnost. Ona se uprizoruje u snazi pojedinačnog koje se simbolici upisuje", istaknula je Golušić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.