Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Ovogodišnja dodjela nagrada Ivo Dražinić

18.09.2018.

14:44

Autor: Marija Laptalo

Grgo Jelavic/PIXSELL

Grgo Jelavic/PIXSELL

Foto: - / -

U nastavku 6. Međunarodnog glazbenog festivala Dubrovnik u pozno ljeto, večeras 18. rujna s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom nastupit će mladi glazbenici Đana Kahriman i Smiljan Mrčela. Ovom prigodom Laus akademija dodijelit će Nagradu Ivo Dražinić ovogodišnjoj dobitnici, Đani Kahriman.

Violinistica Đana Kahriman, koncert majstorica Dubrovačkog simfonijskog orkestra i čelist Smiljan Mrčela, inače oboje članovi Zagrebačkih solista, izvest će Brahmsov Koncert za violinu, čelo i orkestar u a molu, dok će orkestar u drugom dijelu koncerta izvesti Schubertovu Simfoniju br. 6 u C duru. Orkestrom će po prvi put ravnati Christoph König, njemački dirigent trenutno glavni dirigent i glazbeni direktor renomiranih luksemburških Solistes Européens.

U petnaestoj godini postojanja LAUS Akademije, koje je maestro Ivo Dražinić bio jedan od utemeljitelja, po drugi puta dodjeljuje se Nagradu koja nosi ime Iva Dražinića želeći posebno istaknuti vrijednosti kojima je posvetio cijeli svoj profesionalni život, a to je učenje, predan rad, pomoć i poticaj mladim, talentiranim glazbenicima na njihovom profesionalnom putu te iznad svega istinsku strast muziciranja. Stoga se Nagrada dodjeljuje mladom glazbeniku koji je svojim trudom, talentom, posvećenosti glazbi i posebnom umjetničkom karizmom osvojio svjetske pozornice, žirije i publiku.

Prema odluci Odbora Nagrade koji je djelovao je u sastavu: Viktor Tretiyakov, Goran Končar, David Grigorian, Leonid Sorokow, Sanda Vojković i Brigita Masle Dražinić kao počasna predsjednica, ove je godine upravo te kvalitete najbolje pokazala violinistica Đana Kahriman, dobitnica Nagrade Mo. Iva Dražinića za 2018. godinu. Istovremeno, ovom Nagradom želi se održati živom uspomenu na velikog umjetnika, maestra Iva Dražinića.

Početak koncerta je u 21 sat.

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.