Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Paljetak održao prvu radionicu "Učimo dubrovački" u hladovini Skočibuhe

21.06.2020.

09:21

Autor: Radio Dubrovnik

Dubrovačke knjižnice

Dubrovačke knjižnice

Foto: - / -

U sklopu projekta "Kultura u điru" u ljetnikovcu Skočibuha u subotu 20. lipnja krenula je prva od sedam radionica "Učimo dubrovački" koje vodi akademik Luko Paljetak. Ovaj ljetni ciklus radionica nastavak je proljetnog ciklusa iz ožujka ove godine koji je prekinut zbog pandemije koronavirusa.

Radionice organiziraju Dubrovačke knjižnice uz potpore zaklade Caboga Stiftung i Grada Dubrovnika.

Skupina polaznika nastavila je raditi na prologu Držićevog Skupa, a Paljetak je objašnjavao korijene pojedinih dubrovačkih riječi poput ‘ugodiše se’, ‘neboga’, ‘fastidioza’, ‘sekret’, ‘kruh potor’ i druge. Uz to, akademik je spominjao i brojne zanimljive činjenice iz povijesti Dubrovačke Republike i razdoblja renesanse, kao i to da je ‘komarda’ prije bila – klaonica životinja.

Radionice ‘’Učimo dubrovački’’ osmišljene su kao edukativni program za skupinu polaznika koja želi bolje upoznati povijest i kulturu Dubrovnika, a osobito lik Marina Držića. Skupina će se sastajati subotom u ljetnikovcu Skočibuha do 1. kolovoza s početkom u 10 sati.

Za sudjelovanje na radionicama potrebno se prijaviti na mail adresu lapad@dkd.hr ili na broj telefona 020/441-399.

Sljedeća radionica koja je trebala biti u subotu, 27. lipnja, zbog neodgodivih obaveza Luka Paljetka neće se održati, pa će zato iduća radionica, 4. srpnja, trajati dva sata počevši od 9 ujutro.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.