Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Pedeset godina časopisa "Latina et Graeca" u Znanstvenoj knjižnici

17.03.2023.

07:13

Autor: Radio Dubrovnik

Pedeset godina časopisa "Latina et Graeca"

Pedeset godina časopisa "Latina et Graeca"

Foto: Časopis "Latina et Graeca" / -

Pedeset godina časopisa "Latina et Graeca" obilježit će se u prizemlju Znanstvene knjižnice, Cvijete Zuzorić 4, u 12 sati. Tom prigodom bit će postavljena izložba koja prikazuje različita izdanja Latine kroz pet desetljeća.

Nastao u krugu studenata prvenstveno klasične filologije, ali i arheologije, lingvistike i povijesti, časopis Latina et Graeca tijekom godina postao je jedini časopis u Republici Hrvatskoj posvećen prvenstveno klasičnim jezicima, antičkoj kulturi i civilizaciji, a u novije vrijeme i hrvatskoj baštini vezanoj uz latinski jezik.

Prvi broj Latine tiskan je 25. svibnja 1973. godine. Sadržajno, časopis pokriva širok spektar tema vezanih uz starogrčki i latinski jezik obrađujući njihove morfološke, sintaktičke, leksičke i druge zanimljivosti, zatim povijest Grčke i Rima kroz važne događaje, slavne osobe, religiju, kulturu i umjetnosti, nadalje, recentna arheološka otkrića i prikaze bogate arheološke baštine, kao i suvremene prijevode temeljnih djela antičkoga svijeta, ali i hrvatskih latinista.

Na obilježavanju će sudjelovati glavna urednica Tamara Tvrtković, članica uredništva Irena Bratičević, te dugogodišnja suradnica časopisa Latina et Graeca Jadranka Bagarić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.