Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

11:07 / 12.03.2022.

Autor: HRT - Radio Dubrovnik/ Joško Jelavić

Pelješčani pomogli promociju nosača zvuka glazbe fra Bernardina Sokola

Bista fra Bernardina Sokola u Kaštel Sućurcu

Bista fra Bernardina Sokola u Kaštel Sućurcu

Foto: - / -

Pelješke općine i gospodarstvenici pomogli su promociju nosača zvuka s deset angelusa koje je 1939. godine u samostanu na Badiji skladao franjevac i hrvatski skladatelj Bernardin Sokol.

CD s njegovim skladbama pripremio je i prvi put predstavio hrvatskoj javnosti istaknuti hrvatski muzikolog Josip del Ivelio.

Promocija CD-a održana je u rodnom mjestu fra Bernardina Kaštel Sućurcu i u crkvi sv. Ante na Poljudu u Splitu a ovoga ljeta bit će predstavljen i u Orebiću i Korčuli.

Fra Bernardin Sokol bio je plodan skladatelj s opusom od 250 sakralnih i svjetovnih skladbi koje su se počele izvoditi još 1934. godine na Radio Bratislavi u Slovačkoj a zatim u Sloveniji i Austriji. Sada su njegova glazbena djela dostupna i hrvatskoj javnosti zahvaljujući, u prvom redu Hrvatskom glazbenom društvu Fra Bernardin Sokol u Kaštel Sućurcu koje njeguje uspomenu na svog uglednog sumještanina i revnog franjevca kojega su u jesen 1944. godine iz samostana na Badiji odveli i ubili partizani bacivši ga u more u pelješkom kanalu.

Sahranjen je iznad plaže Trstenica u Orebiću, ali grob mu je nepoznat.