Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Pelješčani slave blagdan svete Marije Magdalene

22.07.2020.

14:49

Autor: Radio Dubrovnik/Joško Jelavić

Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Foto: - / -

Svetkovina svete Marije Magdalene danas se na Pelješcu svečanije slavi u Putnikoviću kao zaštitnica tamošnje župe, gdje joj je 1749. godine posvećena župna crkva, koja se kao malo koja u Dubrovačkoj biskupiji odlikuje brojnim svetačkim slikama.

Također se slavi i u Županjem selu u Donjoj Bandi gdje je svetici posvećena manja crkva koju su u prvoj polovici 16. stoljeća podigli braća Nikola i Marko Frančesković.

Prema tumačenjima povjesničara, ta je crkva sudeći po djelomično sačuvanom natpisu ugrađenom ispod preslice najstariji spomenik hrvatskom jeziku na ovom dijelu Pelješca.

Županjani se danas prisjećaju i najtežeg dana u povijesti sela, koje su upravo na današnji dan 1943. godine u osvetničkom pohodu spalili talijanski fašisti ubivši jedanaestero starijih mještana.

O kultu slavljenja svete Marije Magdalene na Pelješcu svjedoče i ruševine njoj posvećene velike starokršćanske crkve na uzvišici Gorica, sred Stonskog polja, podignutoj na temeljima rimske vile rustike.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.