Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Počele radionice u Skočibuhi za predškolce i školarce

25.06.2020.

11:01

Autor: Radio Dubrovnik

Dubrovačke knjižnice

Dubrovačke knjižnice

Foto: - / -

U sklopu projekta "Kultura u điru", Odjel za djecu i mlade Dubrovačkih knjižnica 24. lipnja počeo je s prvim satom radionica za školski i predškolski uzrast u ljetnikovcu Skočibuha koje vode knjižničarke Dijana Perić i Nikolina Miloslavić.

Radionica o moru za predškolski uzrast koje vodi Dijana Perić, namijenjena djeci od 4 do 7 godina, danas je predškolce 'odvela' u čaroban svijet kojeg kriju morske dubine. Djeca su se tako upoznala s nekim morskim bićima, otocima i zanimljivostima iz dječje enciklopedije o moru, a na kraju sata su bojicama bojali ribe na papiru.

Glazbena radionica za školski uzrast koju vodi Nikolina Miloslavić namijenjena je djeci od 7 do 9 godina. Nakon upoznavanja s programom radionica, djeca su saznala što je glazba i kako preko nje mogu dosta toga prenijeti ili potaknuti. Naučila su više i o prvim zvukovima, instrumentima i za koju svrhu je glazba služila našim precima.

Školarci su otkrili kako glazbu mogu proizvoditi svojim tijelom i kako nastaje ritam koji ih je odveo u skupinu glazbenih instrumenata pod nazivom udaraljke ili perkusije. Nakon ritmičkih vježbica uz pomoć udaranja po afro-kubanskoj udaraljci Bonga saznali su kako nastaje zvuk te svoje istraživanje nastavili izradom šuškalica i kastanjeta.

Uz udaraljke vrijeme je brzo proletjelo, ali iduću srijedu nastavljaju uz još neke nove instrumente.

Prijave za radionice su još uvijek otvorene. Za njih se potrebno prijaviti na mail djecji@dkd.hr ili u inbox Odjela za djecu i mlade Dubrovačkih knjižnica. Prilikom prijave potrebno je osim imena i prezimena djeteta navesti i njegovu dob. Radionice će se održavati svake srijede do 29. srpnja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.