Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Počinje međunarodni projekt "Naša mala knjižnica"

06.12.2019.

08:31

Autor: Radio Dubrovnik

Dubrovačke knjižnice

Dubrovačke knjižnice

Foto: - / -

Odjel za djecu i mlade Dubrovačkih knjižnica danas u 14 sati, započinje s međunarodnim projektom Ibis grafike "Naša mala knjižnica", koji je namijenjen školama i vrtićima kako bi se djecu od rane dobi motiviralo na čitanje i kreativno izražavanje, te upoznavanje s europskom književnošću.

U projektu će sudjelovati drugi razred produženog boravka Osnovne škole Marina Getaldića, a provodit će se cijelu školsku godinu 2019./2020. Program će svakog petka voditi djelatnica Odjela za djecu i mlade, Nikolina Miloslavić, dipl. knjižničarka.

Međunarodni projekt Naša mala knjižnica, prepoznat i financiran od strane Europske Unije, namijenjen je promicanju čitalačke kulture te europskih autora i ilustratora, poznatih i nagrađivanih u svojim zemljama, ali ne i izvan njihovih granica.

Ciljevi projekta su promoviranje kvalitete (vrhunska književna djela hrvatskih i stranih autora koja prate ilustracije izrađene prema najvišim umjetničkim standardima), promoviranje domaćih i stranih autora (pristupačnost kvalitetnih knjiga domaćih autora i knjiga stranih autora na hrvatskom jeziku našim čitateljima) i suradnja (učitelja/knjižničara, roditelja i učenika te uključivanje roditelja u školsku zajednicu).

Kako bi se autore i njihova djela učinilo vidljivijim, nakladnici uključeni u projekt zajedno odabiru jedno ili dva djela koja će biti dio Naše male knjižnice. Knjige se zatim prevode na jezike sudionika projekta i uključene su u prateće Kreativne knjižice koje se također tiskaju na svih šest jezika. Glavna svrha kreativnih knjižica je motivirati vrtićku i školsku djecu, putem zanimljivih zadataka, na čitanje kvalitetnih knjiga i bolje upoznavanje književnosti zemalja sudionika – Slovenije, Litve, Poljske, Estonije, Latvije i Hrvatske, kako bi se u budućnosti dobila publika koja će biti spremna kritički čitati književna djela. Zanimljivi zadatci koji se temelje na sadržaju knjiga iz projekta, potiču djecu na aktivno sudjelovanje i pažljivo s razumijevanjem čitanje novih kvalitetnih izdanja. Sudionicima se nudi mogućnost da od jednog autora prime pismo iznenađenja, nagradu u obliku knjige ili gostovanja autora.

Projekt je prije desetak godina započeo KUD Sodobnost International iz Slovenije. Uključile su se Poljska (Ezop), Litva (Nieko rimto), Estonija (Päike ja Pilv), Latvija (LielsunMazs) i Hrvatska (Ibis grafika).

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.