Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

"Poezija mora": Kapetan Stjepko Mamić izlaže u Rimu

10.09.2019.

12:29

Autor: Radio Dubrovnik

Facebook

Facebook

Foto: - / -

Dubrovački umjetnik i kapetan Stjepko Mamić svoja će djela od 19. do 26. rujna izlagati na izložbi "Poezija mora" u Rimu u prestižnoj "Galleria della Biblioteca Angelica" u organizaciji Hrvatsko-talijanske udruge, a uz njegova djela bit će izložena i djela Davora Vukovića.

Prenosimo tekst najave izložbe koji je napisala predsjednica Hrvatsko-talijanske udruge Svjetlana Lipanović.

"U rujnu održat će se u prestižnoj rimskoj "Galleria della Biblioteca Angelica" izložba Stjepka Mamića i Davora Vukovića, nesumnjivo dvojice između najzanimljivijih hrvatskih, suvremenih slikara. Tijekom značajnog kulturnog dogođaja, u organizaciji Svjetlane Lipanović, predsjednice Hrvatsko-talijanske udruge iz Rima te pod pokroviteljstvom Veleposlanstva Republike Hrvatske u Italiji, predstavit će se oko četrdesetak slika posvećenih moru i otocima razasutim širom Jadrana. Platna prikazuju ljepotu predivnog morskog i podmorskog svijeta za koje umjetnike veže velika ljubav. Istovremeno, poetični prizori odaju počast veličanstvenoj prirodi, neospornoj vladarici koja sa svojom arhaičnom snagom uvodi ljubitelje umjetnosti u svijet van vremena.

Stjepko Mamić, dubrovački slikar izdvaja se neobičnim ostvarenjima koja su realizirana novim načinom rada i gdje su tisuće boja obasjane svjetlucanjem zlatnih i srebrenih listića. Stilizirane ribe, meduze koje podsjećaju na tropsko cvijeće, razni stanovnici morskih dubina ovjekovječeni su na slikama žarkih boja, dok su ostali naslikani prizori mreže, barke s ribarima skrivene u uvalama dalmatinske obale, mediteranski krajolici i stari grad Dubrovnik.

Jedna od karakteristika slika je svjetlo koje dolazi s visine u morske dubine obasjavajući sa srebrenim zrakama tminu tajanstvenog svijeta. Umjetnik ne pripada nijednom slikarskom pokretu te stvara djela na platnima radeći s lopaticom, nakon čega ih dovršava s tankim kistom. Urođeni umjetnički dar, velika maštovitost, smisao za boju koje posjeduje, popraćeni su životnom radosti koja je izražena kroz blistave tonalitete.

Slikarska karijera Stjepka Mamića označena je uspjesima na nacionalnom i internacionalnom polju. Kroz prošle godine sudjelovao je na raznim osobnim i kolektivnim izložbama u Italiji, Danskoj, Velikoj Britaniji, Švicarskoj, Japanu, Americi, Brazilu, Francuskoj, Južnoj Koreji, Iranu, Kini, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i drugim zemljama, širom svijeta. Gotovo je nemoguće navesti sve nagrade i odlikovanja koje je umjetnik primio tijekom višegodišnje aktivnosti. Zadnje priznanje mu je uručeno 22. lipnja 2019., u Parizu gdje je imenovan članom "Societé Académique Arts-Sciences-Lettres". Mamić je član raznih povijesnih umjetničkih udruga u Francuskoj, kao i u Hrvatskoj, Velikoj Britaniji i Njemačkoj te "Udruge Stjepko Art" osnovane u Dubrovniku, čiji je predsjednik.

Često prisutan u Italiji, imenovan je Majstorom umjetnosti i Veleposlanikom kulture u svijetu 2014. godine u Lecceu, dok su mu ostale nagrade uručene u Firenci, 2015. i na raznim, važnim manifestacijama u Francuskoj. Prisutan sa svojim radovima u Spoletu i na venecijanskom Bijenalu 2017. dobio je izvrsne kritike od poznatog likovnog kritičara prof. Vittorija Sgarbija. U Rimu je izlagao u: "Museo Crocetti" 2016., "Galleria Il Collezionista" 2016. i 2017., "Galleria della Biblioteca Angelica" u listopadu 2017., "Galleria Consorti" i "Galleria Rossocinabro" 2018., kako bi se ponovno vratio s izložbom "Poezija mora" u Vječni Grad. Njegova izreka "Umjetnost je život" pokazuje neraskidivu vezu s umjetnošću kojoj je posvetio svoju egzistenciju.

Davor Vuković, vrsni slikar prerano preminuo 2015. godine, predstavlja se slikama na kojima se zapaža pažljivo slikarsko istraživanje, osnovano na boji. Alfa i Omega njegovog stvaralaštva je upravo boja koja postaje početak i kraj svega. Umjetnik, veliki ljubitelj prirode s kojom je živio gotovo u simbiozi, stvorio je predivne slike, osvijetljene svjetlima Mediterana u kojima se prepoznaje arhipelag dalmatinskih otoka. Čarobno mjesto, "locus amoenus" rođeno iz umjetnikovih uspomena, vezanih za djetinjstvo provedeno na obali mora.

Vuković je bio nazvan "Majstor formalne novosti" od likovnih kritičara u New Yorku, gradu u kojem je uspješno izlagao više puta. Slike su lako prepoznatljive po prizorima naslikanim u dva sloja s kojima se stvara određeno gibanje. Ispod šarenih poteza kistom skrivena je prva, tek naznačena slika, obavijena raznobojnim nitima sličnim paukovoj mreži. Na ovaj način se dobivaju novi efekti, metamorfoza stvarnosti nalik snu obojenom duginim bojama.

Slikar poznat posebno u Americi, nakon izložbe koju je održao u New Yorku 2013. uvršten je u prestižno izdanje "The Best Modern and Contemporary Artists" gdje je objavljena njegova slika "Adriatic Wonder". Tijekom života Vuković je primio razne nagrade na izložbama u inozemstvu i u Hrvatskoj. Posljednje su mu dodijeljene na "European biennale" 2014. u Parizu te posmrtno na izložbi "Florence Art" 2015. u Firenci. U Rimu, ljubitelji umjetnosti mogli su vidjeti njegova djela u galerijama: "il Collezionista" 2015., "Galleria del Bramante", "Il Teatro dei Dioscuri" tijekom 2015. i nakon toga u "Domus Romana" 2016., te "Galleria Consorti" 2018..

Ovaj put Stjepko Mamić i Davor Vuković, dva velika prijatelja izlažu skupa kako bi predstavili rimskoj publici njihov poetični svijet kroz izložbu s kojom ponovno potvrđuje, prijateljstvo koje se nastavlja van vremena i zemaljskog života."

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.