Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Pogačar i Milaković večeras u Art radionici Lazareti

08.07.2019.

09:22

Autor: Radio Dubrovnik

Art radionica Lazareti

Art radionica Lazareti

Foto: - / -

Art radionica Lazareti će u sklopu ciklusa "Književnost u Lazaretima" večeras u 21 sat ugostiti dva mlada pjesnika. Zanimljivo je da je jedan od njih, Marko Pogačar, možda najistaknutije pjesničko ime u Hrvatskoj, a zbirku Gorana Milakovića još očekujemo.

Što ova dva zanimljiva pjesnika misle o poeziji, društvu, kulturi, trendovima, koliko je misli, a koliko stanja, koliko osjećajnosti u poeziji danas, zašto je procvjetala i je li, što uopće danas misliti o ovoj povlaštenoj umjetnosti, saznat ćemo kroz razgovor ali i kroz čitanje poezije. A to kako čitaju poeziju?! Pričat ćemo i o tome.

Razgovor o poeziji vodit će Staša Aras.

Marko Pogačar rođen je 1984. godine u Splitu. Piše poeziju, eseje, prozu i književnu kritiku. Bio je urednik u Zarezu, član je redakcije Quoruma, suuređuje portal Proletter. O stogodišnjici izvornoga izdanja priredio je antologiju Hrvatska mlada lirika 2014. Nagrađivan je hrvatskim i međunarodnim nagradama za poeziju, prozu i esejistiku. Knjige i tekstovi prevedeni su mu na tridesetak jezika. Objavio je sljedeće knjige:
Pijavice nad Santa Cruzom, pjesme (AGM, Zagreb, 2006., DPKM 2009.)
Poslanice običnim ljudima, pjesme (Algoritam, Zagreb, 2007., DPKM 2014.)
Predmeti, pjesme (Algoritam, Zagreb, 2009., DPKM 2015.)
Atlas glasova, eseji (V.B.Z, Zagreb, 2011.)
Jer mi smo mnogi, publicistika (Algoritam, Zagreb, 2011.)
Bog neće pomoći, priče (Algoritam, Zagreb, 2012.)
Crna pokrajina, pjesme (Algoritam, Zagreb, 2013.)
Jugoton gori!, eseji (Sandorf, Zagreb, 2013.)
Slijepa karta, putopisna proza (Fraktura, Zaprešić, 2016.)
Zemlja Zemlja, pjesme (Fraktura, Zaprešić, 2017.)

Goran Milaković "Rudnik stakla" naslov je rukopisa koji bi do kraja ove godine trebao izaći u izdanju Hrvatskog društva pisaca. Autor "Rudnika" iz kojeg će čitatelji i čitateljice iskopavati njegove pjesme Goranje Milaković, rođen 28. listopada 1983. godine u Slavonskom Brodu, filozof i sociolog po obrazovanju.
Jedno vrijeme Milaković je radio kao novinar Jutarnjeg lista, a svoju poeziju do sada je objavljivao u časopisima Zarez i Poezija te na internet stranicama strane.ba, metafora.hr, jergovic.com/ajfelov-most.
Za prvi pjesnički rukopis "Eskapaže" Milaković je pohvaljen na Goranovom proljeću 2010. godine, dok je njegov "Rudnik stakla" na međunarodnoj književnoj manifestaciji Slovo Gorčina održanoj u Stocu 2016.godine dobio drugu nagradu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.