Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Pokreće se projekt Kongresnog centra u Dubrovniku

06.07.2019.

14:05

Autor: Radio Dubrovnik

Dubrovačko-neretvanska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Foto: - / -

U Ranjini je održan sastanak na temu projekta "Višenamjenskog kongresnog centra" u Dubrovniku, koji je pokrenula Dubrovačko-neretvanska županija, a već su izrađene dvije studije koje potvrđuju ovaj projekt.

Župan Dobroslavić ovom je prilikom podsjetio da je Vlada RH na sjednici održanoj početkom veljače u Dubrovniku dala potporu projektu te zadužila Ministarstvo turizma da zajedno s Dubrovačko-neretvanskom županijom i Gradom Dubrovnikom poduzme sve potrebne aktivnosti za utvrđivanje preduvjeta potrebnih za realizaciju Projekta.

Naglasio je nužnost dogovora o načinu realizacije projekta koji je procijenjen na oko 76 milijuna eura i izgledan je jedino uz financiranje iz fondova EU.

Državni tajnik Frano Matušić je istaknuo kako Vlada snažno podupire projekt te istaknuo potrebu rješavanja imovinsko-pravnih odnosa.

"Ovo je razvojni koncept koji produljiva sezonu. Tražimo rješenje kako ovo predstaviti kroz Operativni program kako bi mogli povući sredstva EU", rekao je Matušić.

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković istaknuo je kako su i Grad i Valamar ozbiljno zainteresirani za izgradnju Kongresnog centra te kako nema razloga da se on koči zbog postojećeg pravnog spora.

"Grad ima spor na tom zemljištu s Valamarom, ali nema razloga da ne postignemo nagodbu i idemo dalje u projekt", rekao je Franković.

Direktor regije Dubrovnik tvrtke Valamar Tomo Dumančić istaknuo je kako ta hotelska kuća podržava uvođenje operatera u projekt poput tvrtke GL Events ili neke druge tvrtke koja ima opsežno iskustvo u tom poslu.

Sudionici su se složili da je potrebno dobiti obvezujuću suglasnost Valamara i Grada Dubrovnika o ustupanju zemljišta za ovu namjenu, da će Grad Dubrovnik provesti otvoreni međunarodni arhitektonsko-urbanistički natječaj na projektni zadatak koji će ponuditi Horwath Consulting te da će Ministarstvo turizma predložiti radnu skupinu za vođenje projekta i utvrditi mogućnosti financiranja iz fondova EU kao i organizirati sljedeći sastanak.

Sudionici su se usuglasili o nužnosti uključenja posebne tvrtke Operatora Centra, koji će se izabrati na javnom međunarodnom natječaju.

Sastanku su nazočili i županov zamjenik Joško Cebalo, v.d. pročelnik UO za gospodarstvo i more Ivo Klaić, predstavnik tvrtke Horwath Consulting Siniša Tatalović te odvjetnik Oleg Uskoković.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.