Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Polustoljetni književni rad Slobodana Prosperova Novaka

15.11.2019.

14:00

Autor: Radio Dubrovnik

Dubrovačke knjižnice

Dubrovačke knjižnice

Foto: - / -

U godini u kojoj je književnik Slobodan Prosperov Novak objavio čitav niz svojih novih knjiga i izdanja, Dubrovačke knjižnice odlučile su ga pozvati da sudjeluje u ovogodišnjem Mjesecu hrvatske knjige, u Čitaonici Narodne knjižnice Grad večeras u 18 sati.

Na taj način obilježit će se i prvih pet desetljeća njegova profesionalnog književnog rada.

Poklopio se taj poziv s činjenicom da se njemu upravo ove godine navršilo pola stoljeća od početka književnog rada i objavljivanja, kako sam kaže, u časopisima i kod izdavača za odrasle. Dakle prvih pet desetljeća profesionalnog književnog rada Slobodana Prosperova Novaka bit će obilježeno na književnoj večeri u Dvorani od zrcala.

Najprije će govoriti o knjizi ‘’Pisac i vlast’, poetika Marina Držića u izdanju Školske knjige, a koja će biti prvi put predstavljena u Gradu. Zatim o tri knjige posvećene Hrvatskoj književnosti srednjeg vijeka koje su se nedavno pojavile kao prve u velikoj kolekciji pod naslovom ‘’Kanonski korpus hrvatske književnosti, kulturne povijesti, filozofije i znanosti’’. Pred sam dolazak u Dubrovnik, Novaku je u Splitu objavljena monografija ‘’Sveti Jeronim Dalmatinac. Život i djela’’ što je svojevrsna najava 1600. obljetnice ovoga velikog čovjeka koja će se proslaviti u čitavom svijetu, a naročito svečano u njegovoj domovini Hrvatskoj.

Uz to ovih dana ušla je u tisak nova Novakova knjiga ‘’Vlado Gotovac. Život i djelo’’, a već mu je dva mjeseca kod slavnog bečkog izdavača Hollitzer monografija na engleskom jeziku koju je napisao u suradnji s Viktorijom Franić Tomić i Enniom Stipčevićem, a koja se bavi utjecajima venecijanske opere na dramsku književnost Dubrovnika u XVII. i XVIII stoljeća.

I konačno pred odlaskom u tiskaru je pet autorovih golemih svezaka o hrvatskoj književnosti u razdoblju ranog novog vijeka (1450 -1800) u već spomenutoj ediciji Kanonski korpus. Sve ovo učinilo nam se sasvim dovoljnim razlogom da se u Dubrovniku gdje je autor proživio djetinjstvo i mladost i u Gradu kojem je posvetio najveći dio svojih djela obilježi njegov polustoljetni književni rad.

Slobodan Prosperov Novak (1951.) hrvatski povjesničar književnosti, sveučilišni profesor, novinar, teatrolog, političar.

Djetinjstvo je proveo u Dubrovniku gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju društvenoga smjera, te dio niže muzičke škole. Radio je kao novinar Vjesnika u srijedu. (1973. – 1974.). Bio asistent Marka foteza do njegove smrti 1976. u Akademijinom Institutu za književnost i teatrologiju. Godine 1977. postaje asistentom, zatim docentom te redovitim profesorom (1988.) na Katedri za stariju hrvatsku književnost Filozofskoga fakulteta u Zagrebu.

U razdoblju od 1981. do 1985. predaje u Institutu za slavensku filologiju na Sapienzi u Rimu .Od 1990. do 1992. pomoćnik je ministra prosvjete, kulture i športa Republike Hrvatske. Od 1990. do 1992. bio je predsjednikom Vijeća Dubrovačkih ljetnih igara a 2000. i ravnateljem Igara. Zbog nerada dobio je jednostrani otkaz 1998. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 2001. do 2008. predavao je slavensku filologiju i komparatistiku na SveučiluištuYale u New Havenu(SAD).

Bio je pokretačem i glavnim urednikom novina Vijenac Matice hrvatske od 1993., časopisa Hrvatskog PEN centra "Lettreinternationale" od 1990- 2000 te magazina "Cicero" 1998-1999.. Niz godina uređivao je višejezični časopis hrvatskih književnika "Most/The Bridge" i istoimenu biblioteku. Bio je predsjednikom Hrvatskoga PEN a (od 1990. do 2000.) pa je sa suradnicima 1993. u Dubrovniku organizirao 59. svjetski kongres PEN-a. Godine 1998. osnovao je Mediteranski institut na Hvaru.

Priredio je brojna izdanja hrvatskih pisaca, autor je niza sveučilišnih i školskih hrestomatija a ostvario je i niz multimedijalnih projekata.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.