Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Pomorski muzej u Orebiću djeluje već 65 godina

03.05.2022.

17:26

Autor: HRT - Radio Dubrovnik/ Joško Jelavić

Facebook Pomorski muzej Orebić

Facebook Pomorski muzej Orebić

Foto: - / -

Radno, u pripremama za sudjelovanje u programu prvog Festivala peljeških kapetana, koji će se održati od 15. ovog mjeseca do 15. lipnja ove godine, u Pomorskom muzeju u Orebiću obilježili su 65. godišnjicu osnivanja i otvaranja 2. svibnja 1957. godine i 15. godišnjicu postavljanja spomen biste njegovom osnivaču, pokojnom akademiku Cvitu Fiskoviću.

Taj ugledni Orebićanin i cijenjeni hrvatski znanstvenik najzaslužniji je za otvaranje muzeja a i ostvario je i njegov idejni i stručni postav.

U sklopu obilježavanja, te za pomorski Orebić važne obljetnice, a u povodu međunarodnog dana muzeja 18. svibnja u čitaonici Napredak, u prizemlju muzejske zgrade bit će otvorena izložba „Moda u Orebiću u drugoj polovici 19. stoljeća i zlatnog doba orebićkog i pelješkog pomorstva“.

U tom razdoblju djelovalo je i pelješko, pomorsko društvo koje je na vrhuncu svoga uspona posjedovalo 33 jedrenjaka duge plovidbe.

Na jedrenjacima tog društva i brojnih orebićkih i peljeških brodovlasničkih obitelji navegavalo je 2000 pomoraca od kojih 250 kapetana.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.