Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Poštanska marka u povodu obilježavanja 1700 godina smrti svetoga Vlaha

02.02.2016.

10:41

Autor: Adriana Tomašić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Hrvatska pošta pustit će u optjecaj 3. veljače prigodnu poštansku marku u povodu 1700. obljetnice mučeničke smrti svetog Vlahe. Prigodna marka tiskana je u nakladi od 100 000 primjeraka i nominalnoj vrijednosti 3,10 kuna po marki.

Autor prigodne marke je Orsat Franković, dizajner iz Zagreba. Motiv prigodne poštanske marke je sveti Vlaho sa slike autora Carmela Reggia s početka 19. stoljeća. Slika se nalazi u pinakoteci župne crkve svetog Nikole u Cavtatu. Prigodna marka izdana je u arku od 20 maraka, a Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana. Žig prvog dana bit će u uporabi 3. i 4. veljače 2016. godine u Poštanskom uredu 10101 Zagreb, Jurišićeva 13.

Dubrovnik i sveti Vlaho nerazdvojni su pojmovi, a njegova je sveprisutnost jedna od glavnih odrednica dubrovačkog identiteta. Zaštitnik grada, liječnik, biskup i mučenik iz armenske Sebaste štuje se diljem Europe i svijeta, ali nigdje tako zdušno kao u Dubrovniku koji ga prema legendi 971. godine, kada je upozorio Dubrovčane na mletačku opasnost, uzima za svojeg zaštitnika. Odabran je i kao potvrda crkvene nezavisnosti, komunalne i državne samosvijesti utemeljujući snagom i simbolikom svojeg nebeskog autoriteta dubrovački kulturni prostor.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.