Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Poučni kulturni đir srednjoškolaca u Pomorskom muzeju

25.09.2020.

09:22

Autor: Radio Dubrovnik

Dubrovački muzeji

Dubrovački muzeji

Foto: - / -

U sklopu projekta "Kultura u điru", Dubrovački muzeji i Dubrovački simfonijski orkestar u četvrtak 24. rujna u Pomorskom muzeju pripremili su zanimljiv edukativni program za djecu viših razreda osnovne škole.

Program je započeo edukativnim koncertom puhačkog kvarteta Dubrovačkog simfonijskog orkestra u sastavu Slavka Jurić, flauta; Martina Hrćan, oboa; Stijepo Medo, klarinet i Tomislav Franić, fagot. Djeca su se upoznala s puhačkim instrumentima, a izveden je i prigodni koncert koji je uključio djela Bruna Bjelinskog - Scherzi di notte te Mozartov Divertimento br. 2., i malo glazbeno iznenađenje, Gusar s Porporele - Đela Jusića.

Nakon koncerta održana je edukativna radionica „Brodolomi u Pomorskom muzeju“. Radionica je počela kratkim uvodom u povijest pomorstva na dubrovačkom području od Rimskog razdoblja do Novog vijeka te u razvoj brodova i navigacijskih instrumenata. Djeca su učila i o važnosti trgovine i pomorstva za gospodarstvo Dubrovačke Republike.

U nastavku radionice sudionici su samostalno uz pomoć legendi savladali prepoznavanje različitih predmeta pronađenih na pet podvodnih nalazišta (brodolomi kod rta Glavat, rta Pusti, rta Stoba na otoku Mljetu, Sv. Jerolim u uvali Suđurađ na Šipanu i Drevine u Koločepskom kanalu) koji su izloženi u stalnom postavu Pomorskog muzeja.

Autori radionice su viša muzejska pedagoginja Aleksandra Piteša i kustos pedagog Bruno Bijađija.

Partneri u projektu "Kultura u điru" su Grad Dubrovnik, Turistička zajednica Grada Dubrovnika, ustanove u kulturi te gradski kotari/mjesni odbori.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.