Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Poziv građanima: Prikupljaju se podaci o kulturnoj baštini Konavala

12.01.2020.

14:18

Autor: Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Foto: - / -

Općina Konavle sudjeluje kao partner u projektu PART-HER "European network for a participated valorization of cultural heritage", sufinanciranom iz sredstava Europske unije u okviru programa "Europa za građane".

Cilj projekta PART-HER jest preoblikovati valorizaciju kulturne baštine kaoproces koji se kreće odozdo prema gore, dakle od građana. Općina Konavle poziva građane da se uključe u projekt i svojim sudjelovanjem doprinesu prikupljanju podataka o tome što se smatrakulturnom baštinom Konavala.

Kako mogu sudjelovati?

Ispunite upitnik i recite što VI smatrate kulturnom baštinom vaše zajednice. Dodajte slike, videozapise ili snimke kako biste ilustrirali svoj prijedlog. Ukoliko biste htjeli biti dugoročno uključeni, molimo ostavite kontakt podatke

Što sve mogu predložiti?

Kulturna baština nisu samo spomenici i zbirke predmeta, već i tradicije naslijeđene od naših predaka koje želimo prenijeti na buduće generacije, poput usmenih predaja,tradicionalnih izvedbi, društvenih običaja, rituala, proslava blagdana, znanja i praksivezanih za prirodu te vještina za izradu tradicionalnih rukotvorina. Prijedlog mora biti od kolektivnog značenja za zajednicu i njene stanovnike, a ne biti temeljen samo na individualnoj procjeni.

Kakve rezultate možemo očekivati?

Mapa ispunjena doprinosima građana na lokalnoj i europskoj razini biti će objavljena do kraja 2020 godine. Ova mapa će sadržavati sve elemente koji oblikuju kulturni identitet šest gradova/općina koje sudjeluju u ovom projektu. Građani će moći nastaviti obogaćivati mapu i nakon završetka projekta.

 

Više o projektu:

PART-HER projekt se provodi u suradnji s partnerima iz 6 zemalja: SERN, transnacionalna mreža lokalnih i regionalnih vlasti (Italija, projektni koordinator), općina Parma (Italija), općina Linköping(Švedska), općina Dénia (Španjolska), općina Tours (Francuska) i općina Kassel (Njemačka).

Trajanje projekta: 24 mjeseca (2019/2021).

Opći cilj projekta PART HER jest na razini Europske unije doprinijeti razvoju participativnog pristupa kulturnoj baštini kao ključnom čimbeniku za zajednički identitet.

Specifični cilj je poticati participaciju građana u odabiru materijalne i nematerijalne kulturne baštine njihovog teritorija, povećavajući time samopouzdanje lokalnih zajednica. Promicati promišljanje i raspravu o zajedničkom (europskom) poimanju kulturne baštinekoja proizlazi iz perspektive građana u okviru podrške lokalnih vlasti i muzeja. Biti inovativni i eksperimentalni laboratorij za implementaciju Konvencije Vijeća Europe ovrijednosti kulturne baštine za društvo (Konvencija iz Fara) i Europske konvencije o krajoliku.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.