Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Predavanje "Biospeleologija: tajni život dubrovačkog podzemlja"

13.01.2023.

08:43

Autor: HRT - Radio Dubrovnik

Predavanje "Biospeleologija: tajni život dubrovačkog podzemlja"

Predavanje "Biospeleologija: tajni život dubrovačkog podzemlja"

Foto: Dubrovačke knjižnice / -

Dubrovačke knjižnice u suradnji s Hrvatskim biospeleološkim društvom organiziraju predavanje Dore Kermek "Biospeleologija: tajni život dubrovačkog podzemlja" u Saloči od zrcala Narodne knjižnice Grad u 18 sati.

Što je biospeleologija? Koja bića pronalazimo u podzemlju? Kakvih su boja životinje u mraku?

Osim odgovora na ova i mnoga druga pitanja, na predavanju ćete čuti nešto više o prilagodbama životinja na ekstreman špiljski okoliš, speleologiji i ugrozama s kojima se suočavaju podzemna staništa. Imat ćete priliku sami proučiti kako izgleda špiljski svijet pod povećalom i koje sve tajne kriju maleni organizmi iz podzemlja. Predavanje se održava u sklopu projekta "Podzemno ogledalo - podzemne vode turističkog bisera Jadrana" čiji je cilj dobiti uvid u stanje i sastav živog svijeta u podzemnim vodama Dubrovnika.

Predavačica Dora Kermek studentica je na zagrebačkom PMF-u i suvoditeljica projekta koja je tijekom fakultetskih dana otkrila ljubav prema speleologiji i biospeleologiji. Otada aktivno sudjeluje u terenskim istraživanjima i rado održava popularna predavanja kojima svoju zadivljenost podzemnim svijetom želi prenijeti drugima. Hrvatsko biospeleološko društvo je znanstveno-stručna udruga koja okuplja biologe, stručnjake različitih znanstvenih disciplina i speleologe zainteresirane za biospeleološka istraživanja. Osim terenskih istraživanja, društvo organizira popularno-znanstvena predavanja, baš poput navedenog, kako bi široj javnosti približila tajni život podzemlja.

Više informacija o biospeleologiji i Društvu: https://www.hbsd.hr/

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.