Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Predavanje "Dubrovačka rukopisna baština: djela, pisari, zbirke"

16.03.2023.

07:20

Autor: Radio Dubrovnik

Predavanje "Dubrovačka rukopisna baština: djela, pisari, zbirke"

Predavanje "Dubrovačka rukopisna baština: djela, pisari, zbirke"

Foto: Dubrovačke knjižnice / -

U okviru Mjeseca hrvatskoga jezika, a u organizaciji Dubrovačkih knjižnica, u Znanstvenoj knjižnici Dubrovnik (III. kat, Cvijete Zuzorić 4) u 18 sati održat će se predavanje naziva „Dubrovačka rukopisna baština: djela, pisari, zbirke".

Sudjeluju Irena Bratičević, dr. sc. izv. prof., s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Tamara Tvrtković, dr. sc. izv. prof., s Fakulteta Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu i Ivan Lupić, dr. sc. izv. prof. s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

Književni tekstovi u starom Dubrovniku objavljivali su se, umnažali i čuvali u znatno većoj mjeri u rukopisnom, nego u tiskanom obliku. Bogata dubrovačka rukopisna baština, koja je danas pohranjena kako u dubrovačkim tako i u brojnim svjetskim knjižnicama i arhivima, sačuvana je zahvaljujući ne samo autorima nego i pisarima, sakupljačima i ranim proučavateljima, čije je djelovanje često ostajalo u sjeni.

Njihov rad i odabrani rukopisi koje su ostavljeni bit će pobliže predstavljeni u ovom predavanju, koje je poteklo iz šireg istraživanja na projektu „Hrvatska rukopisna kultura: djela, pisari, zbirke" financiranog sredstvima Hrvatske zaklade za znanost.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.