Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Predavanje i izložba "Ante Svarčić i Ulica Ruđera Boškovića u Splitu 3"

12.09.2022.

07:29

Autor: Radio Dubrovnik

Predavanje i izložba: Ante Svarčić i Ulica Ruđera Boškovića u Splitu 3

Predavanje i izložba: Ante Svarčić i Ulica Ruđera Boškovića u Splitu 3

Foto: Muzej crvene povijesti / -

Ne propustite predavanje i otvorenje izložbe "Ante Svarčić (1938. – 2021.) i Ulica Ruđera Boškovića u Splitu/Splitu 3" udruge Inova iz Splita u Muzeju crvene povijesti u 20 sati.

Kombiniranjem različitih medija predstavit će se rad nedavno preminulog arhitekta Ante Svarčića (1938. – 2021.) i njegov autorski pristup glavnoj ulici realiziranog dijela Splita 3, a glavni eksponat je maketa Ulice Ruđera Boškovića. Autorice izložbe su Jelena Borota, Marina Bucat, Višnja Kukoč. Fotografije Lea Jurčić, a grafike Ante Milas i Ivan Svaguša Svagi.

Otvaranju izložbe prethodit će predavanje o Anti Svarčiću, Ulici Ruđera Boškovića u Splitu i o Splitu 3.

Ulica Ruđera Boškovića, čija je izgradnja započela 1970. godine, je pješačka ulica postavljena u smjeru rimske centurijacije. Ortogonalnom mrežom pješačkih putova i stambenih ulica povezuje cijeli Split 3. Arhitektonsko rješenje ulice Ante Svarčić je utemeljio na urbanističkom natječaju, osnovnom urbanističkom rješenju za treći gradski rajon i na provedbenom planu za cijelo naselje. Svojim rješenjem dao je značajan doprinos hrvatskoj, ali i svjetskoj arhitekturi. Predavačice su Jelena Borota, Marina Bucat i Višnja Kukoč.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.