Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Predavanje "Molière, naš suvremenik" u Znanstvenoj knjižnici

31.03.2023.

07:30

Autor: Radio Dubrovnik

Predavanje "Molière, naš suvremenik" u Znanstvenoj knjižnici

Predavanje "Molière, naš suvremenik" u Znanstvenoj knjižnici

Foto: Dubrovačke knjižnice / -

Predavanje “Molière, naš suvremenik” profesorice Mirne Sindičić Sabljo s Odjela za francuske i frankofonske studije Sveučilišta u Zadru održat će se u Znanstvenoj knjižnici Dubrovnik (Cvijete Zuzorić 4, III. kat) u 19 sati.

Nakon predavanja profesorice Mariele Marković i kviza za učenike srednjih škola, Dubrovačke knjižnice nastavljaju obilježavanje 350. godišnjice smrti Molièrea, ovaj put u suradnji s Francuskom alijansom u programu Dani frankofonije 2023.

Francuski komediograf Jean-Baptiste Poquelin, poznatiji pod imenom Molière (1622. - 1673.), u tekstovima je progovarao o temama koje su u društvu njegova vremena izazivale prijepore, primjerice, o licemjerju, snobizmu, lažnoj pobožnosti, hipohondriji, škrtosti, dogovorenim brakovima, obrazovanju djevojaka itd. (Parišku) publiku iz različitih društvenih slojeva nasmijavao je izvrgavajući poruzi sve one koji su bili u neskladu s društvenim normama onoga vremena.

Unatoč izrazitoj upisanosti u društvenu realnost 17. stoljeća, njegove se komedije već četiri stoljeća prevode i uprizoruju na pozornicama diljem svijeta. Više o univerzalnosti Molièreove komike i posebice o njezinoj plodnoj hrvatskoj recepciji, od kraja 17. stoljeća do danas, možete saznati tijekom izlaganja izv. prof. dr. sc. Mirna Sindičić Sabljo (Odjel za francuske i frankofonske studije Sveučilišta u Zadru).

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.