Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Predavanje Nikoline Hazdovac Bajić i Vinicija Lupisa: "Kult sv. Nikole"

06.12.2021.

12:03

Autor: Radio Dubrovnik

Dubrovačke knjižnice

Dubrovačke knjižnice

Foto: - / -

Područni Centar Dubrovnik Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar u suradnji s Dubrovačkim knjižnicama organizira predavanje na temu "Kult svetog Nikole" - mijene kroz povijest i uloga u izgradnji suvremenog identiteta Dubrovnika.

Predavanje će se održati u sklopu obilježavanja Dana dubrovačkih branitelja i 30. obljetnice djelovanja Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar te u sklopu programa Dubrovačkog zimskog festivala.

Predavači dr. sc. Nikolina Hazdovac Bajić, znanstvena suradnica i dr. sc. Vinicije B. Lupis, znanstveni savjetnik i voditelj Područnog centra Dubrovnik Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar, održat će predavanje u Čitaonici Narodne knjižnice Grad u 18 sati.

Predavači se koriste interdisciplinarnim pristupom, kombinirajući na taj način povijesnu i sociološku perspektivu. Povijesni dio rada temelji se na prikupljanju i analizi povijesne i arhivističke građe iz dostupnih povijesnih izvora i materijalne baštine. Dok se ključni dio sociološkog dijela rada nalazi u korištenju kvalitativne metodologije, odnosno provedbi polustrukturiranih intervjua s dvije grupe građana: pomorcima i braniteljima Dubrovnika i s pripadnicima manjine s Janjeva.

Svrha projekta je bila steći znanstveni uvid u međusoban odnos koncepata religijskog simbola, identiteta i zajednice na primjeru razvoja, promjene i značaja kulta sv. Nikole u Dubrovniku kroz povijesni kontinuitet do suvremenih zbivanja. Cilj projekta je bio identificirati promjene i razvoj kulta sv. Nikole iz tradicionalnog-religioznog u suvremeno-nacionalni simbol Grada.

U skladu s epidemiološkim mjerama za suzbijanje širenja zaraze bolesti COVID-19, ulazak je slobodan uz predočenje valjane covid potvrde ili drugog dokaza o preboljenju, cijepljenju ili testiranju.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.