Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Predavanje o cenzuri i temi žene u Dubrovniku u 16. stoljeću

24.10.2019.

11:48

Autor: Radio Dubrovnik

Dubrovačke knjižnice

Dubrovačke knjižnice

Foto: - / -

Predavanje u sklopu Mjeseca hrvatske knjige dr.sc. Vesne Čučić ''Cenzura i tema žene u Dubrovniku u 16. stoljeću'' , održat će se večeras u 18 sati u Čitaonici Narodne knjižnice Grad. ''Cenzura i tema žene u Dubrovniku u 16. stoljeću'' tretira ženu, knjige i cenzuru u Dubrovniku u 16. stoljeću.

Bit će riječi o ženi kao temi književno-filozofskog djela; o ženi piscu koja ustaje u obranu žene; o reakciji dubrovačke vlasti na društveno angažiranu ženu i o tome kako je tema o ženi potpala pod udar cenzure.

Glavni likovi ovoga predavanja su dvije žene i jedan muškarac u Dubrovniku 16. stoljeća, koji su na poseban način označili dubrovačko društvo druge polovice 16. stoljeća.: Cvijeta Zuzorić, Mara Gundulićeva i Nikola Vito Gozze.

Početkom godine Čučić je ovo predavanje održala u Kotoru u organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Boki kotorskoj i suorganizaciji Javne ustanove u kulturi Muzeji Kotor.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.