Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Predavanje o dubrovački brodovima i pomorcima u španjolskim pomorskim operacijama

23.03.2022.

07:01

Autor: HRT - Radio Dubrovnik

Predavanje o dubrovački brodovima i pomorcima u španjolskim pomorskim operacijama

Predavanje o dubrovački brodovima i pomorcima u španjolskim pomorskim operacijama

Foto: Dubrovački muzeji / -

Dubrovački muzeji danas u 11 sati organiziraju u Pomorskom muzeju predavanje diplomiranog arheologa i povjesničara Igora Mihajlovića „Dubrovački brodovi i pomorci u španjolskim pomorskim operacijama 1580. – 1588.: nove spoznaje prema arhivskim izvorima“.

Autor predavanja govorit će o dubrovačkim brodovima i pomorcima koji su sudjelovali u tri pomorske operacije koje je provela Španjolska u razdoblju između 1580. i 1588.

Tijekom audijencije kod španjolskog potkralja u Napulju 1581. dubrovački poslanik naveo je podatak da je čak 35 dubrovačkih nava bilo uključeno u osvajanje Portugala godinu dana ranije. Sedam velikih dubrovačkih brodova navedeni su kao sudionici u pohodu na Azore 1581. – 1583.

U obje ekspedicije, korišteni su za prijevoz trupa i zaliha te nisu sudjelovali u pomorskim bitkama. Jedna od nava „San Nicolò“, pod zapovjedništvom kapetana Marina Prodanelića, nije bila uključena samo u pohodima na Azorima 1582. / 1583., nego i u slavnoj španjolskoj „Nepobjedivoj armadi“ 1588. godine.

Ostali dubrovački brodovi koji su sudjelovali u napadu na Englesku 1588. godine bili su „Santa Maria della Grazia e San Giovanni Battista“, „Santa Annunziata“ i „Santa Maria del Bissone“. Nijedan od navedena četiri broda nije se vratio u Španjolsku odnosno u Dubrovnik.

Igor Mihajlović rođen je 1980. godine u Zagrebu. Diplomirao je arheologiju i povijest na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 2008. godine. Iste godine zaposlen je u Odjelu za podvodnu arheologiju Hrvatskog restauratorskog zavoda. Sudjelovao je na brojnim podvodnim istraživanjima u hrvatskom podmorju. Fokus njegovih istraživanja je pomorska povijest i naoružanje trgovačkih brodova od 15. do 17. stoljeća. Trenutno je na doktorskom studiju arheologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu s temom: „Razvoj topničkog naoružanja na trgovačkim brodovima od 1450. do 1650. godine prema nalazima iz hrvatskog podmorja“.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.