Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Predavanje "Svi Bukovčevi susreti s carem Franjom Josipom I."

15.09.2022.

07:20

Autor: Radio Dubrovnik

Car Franjo Josip

Car Franjo Josip

Foto: Vlaho Bukovac / -

Povodom obilježavanja 100. obljetnice smrti Vlaha Bukovca u 18 sati u Kući Bukovac viša kustosica Helena Puhara održat će izlaganje "Svi Bukovčevi susreti s carem Franjom Josipom I.".

Prvi, ne i jedini susret Bukovca i cara Franje Josipa I. zbio se u listopadu 1895. godine prilikom careva posjeta Zagrebu, upriličenog prigodom svečanosti otvaranja kulturnih i prosvjetnih institucija izgrađenih u tom gradu u posljednjem desetljeću 19. stoljeća.

Sljedeće godine Bukovac će cara portretirati u Beču. Tada je naslikao studiju glave i nekoliko studija carske odore, a zatim, vrativši se u Zagreb, u prirodnoj je veličini naslikao dva službena portreta. Za Hrvatski sabor naslikao je cara u generalskoj uniformi, taj portret danas se čuva u Hrvatskom povijesnom muzeju, a Franju Josipa I. u carskom ornatu naslikao je za Dalmatinski sabor prema narudžbi namjesnika Davida, koji je danas u Narodnom muzeju u Zadru. Bukovac je kopiju ovog portreta naslikanog za Dalmatinski sabor poklonio Jugoslavenskoj akademiji znanosti i umjetnosti.

U Kući Bukovac čuvaju se dvije male skice za te portrete, lik cara u uniformi i drugi u carskom ornatu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.