Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Predstava "Hologramski prostor" u Art radionici Lazareti

05.10.2020.

14:30

Autor: Radio Dubrovnik

Art radionica Lazareti

Art radionica Lazareti

Foto: - / -

U prostoru Art radionice Lazareti (lađa X) večeras u 19 sati pogledajte gostujuću, plesnu predstavu "Hologramski prostor", nastalu u koprodukciji Zagrebačkoga plesnog centra i Umjetničke organizacije Fronesisu.

HOLOGRAMSKI PROSTOR

Hologram je, kao i kazalište, iluzija. Trodimenzionalna slika koja se stvara od lomova svjetlosti i refleksija neke informacije ili objekta. Tako kreiran prostor koji na mikro ili makro razini možemo nazvati svijetom poprima značajke materijalnog i on postaje stvaran bez obzira na svoju strukturu privida. Taj svijet ovisi o izvorima informacija ili osvijetljenim objektima, gustoći svjetlosti i mogućim distorzijama, a fragmentarna priroda takvog svijeta odražava njegovu krhkost.

Ovih nekoliko činjenica preuzetih iz kvantne fizike koja proučava ponašanje i interferenciju čestica ili gotovo apstraktnih matematičkih vrijednosti najmanjih dimenzija u umjetničkom svijetu Jasne Čižmek Tarbuk prevodi se u plesni vokabular koji unutar iluzije donosi prepoznatljive značajke svijeta u kojemu živimo.

Dvije plesačice i jedan plesač koreografskim permutacijama broja tri označavaju trodimenzionalnost holograma, a prostor koji stvaraju trajanjem izvedbe, dobiva još jednu dimenziju - vrijeme. Tu simetriju prati najlonska opna kao četvrti izvođač, ona oživljava i mijenja se od sekvence do sekvence te donosi sadržaj koji se može tumačiti na više razina, od vizualne ilustracije do ravnopravnog protagonista. Tako postavljen umjetnički sustav, a te su postavke ono što o svijetu donekle znamo, propituje svojevrsnu evoluciju nekog života od posve nesvjesnih, singularnih interakcija do prepoznatljivih arhetipova, odnosa, kreacije i suradnje.

Ovo posljednje predstavi Hologramski prostor daje emocionalnu komponentu koja nije znanstveno mjerljiva, to je ono ljudski imanentno što nadilazi teorijsku racionalnost, a istodobno drži svijet čestica na okupu. Emocija je teško prevodiva u riječi, ali plesnim vokabularom ove predstave čita se kao vjera u istinitost događanja i bivanja pa makar bila i riječ o tko zna kako stvorenoj iluziji kao što je kazalište. Ili hologram.

 

• Koreografija: Jasna Čižmek Tarbuk 

• Plešu: Marin Lemić, Marta Habulin, Sara Piljek 

• Glazba: Gordan Kreković, Tibor Szirovicza

     Live coding:Gordan Kreković,

• Kostimi: Jadranka Hlupić Dujmušić, 

• Videoanimacija: Vedran  Popović 

• Oblikovanje svjetla: Marino Frankola, 

• Pomoć u osmišljavanja scenografije: Duško Rihtermoc

• Fotografija I video: Neven Petrović

• Predstava je nastala u sklopu rezidencijalnog programa Zagrebačkog plesnog centra

 

Prostor za izvedbu predstave je organiziran u skladu s općim higijenskim mjerama i mjerama fizičkog distanciranja po preporukama HZJZ, posjetiteljima predstave je obvezno nošenje zaštitne maske.

Ulaznice po cijeni od  40 kuna možete kupiti pola sata prije početka ,na ulazu u ARL.

Programske aktivnosti Art radionice Lazareti podržavaju Grad Dubrovnik, Ministarstvo kulture RH  i Zaklada Kultura Nova.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.