Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Predstavlja se grafičko-pjesnička mapa Lukše Peka i Josipa Škerlja

18.02.2022.

07:01

Autor: HRT - Radio Dubrovnik

Predstavlja se grafičko-pjesnička mapa Lukše Peka i Josipa Škerlja

Predstavlja se grafičko-pjesnička mapa Lukše Peka i Josipa Škerlja

Foto: Dubrovačke knjižnice / -

U suradnji s Dubrovačkim knjižnicama, autori Lukša Peko i Josip Škerlj u 18 sati u Saloči od zrcala Narodne knjižnice predstavit će grafičko-pjesničku mapu „Bol s osmijehom“ s prigodnom izložbom u prizemlju.

Tematski, ovo se izdanje bavi karnevalom u slici i riječi stoga će se predstavljanje i otvorenje izložbe održati u vrijeme maškara.

Mapa sadržava deset grafika iz ciklusa „Veljunčić“ akademskog slikara Lukše Peka i deset pjesama iz ciklusa „Bol s osmijehom“ književnika i akademskog slikara Josipa Škerlja. Predgovore su napisali povjesničarka književnosti Katja Bakija i povjesničar umjetnosti Marin Ivanović. Ovo bibliofilsko izdanje objavljeno je u svega trideset primjeraka.

Iz predgovora Marina Ivanovića: „Rođeni su istog dana iste godine u istom gradu. U isto su vrijeme upisali Akademiju, iste su je godine završili. Lukši Peku i Josipu Škerlju, sudbina je otpočetka dala neki sličan ton, toliko sličan da su mogli biti ili nerazdvojni suputnici koji dnevno dijele svoje vrijeme ili prijatelji koji zrcalnu osobnost drže na pristojnoj udaljenosti kako se s njom ne bi sukobili. Odabravši potonje, razvijali su se kao individualne osobnosti bez međusobnih sukoba, ali i bez nepotrebnih utjecaja. Sada, pak, kada pune osamdeset godina, odlučili su se na suradnju koja je utoliko zanimljivija što je tematski isprepletena, suprotno brojnim ovakvim projektima u kojima se dvije umjetničke ličnosti gotovo niti ne susreću, a kamo li dotiču. Ne ilustriraju Pekove grafike Škerljeve pjesme, niti se Škerljevi stihovi stavljaju u službu Pekovih grafika, nego se ponovno umiješala sudbina i sretnom koincidencijom usuglasila umove dvojice umjetnika oko teme karnevala i groteske.“

Josip Škerlj do danas je izlagao na stotinjak samostalnih izložbi i bio sudionikom brojnih likovnih kolonija i skupnih izložaba u zemlji i inozemstvu. Djela mu se nalaze u mnogim privatnim i javnim zbirkama, u crkvama te na javnim prostorima. Autor je pjesničko-grafičkih mapa „Zatrudnjelo je srce iz mojih bajki“ (2015.) s kritičarom Marinom Ivanovićem, „Dvanaest“ (2016.) s povjesničarom umjetnosti Antunom Karamanom i „Bol s osmijehom“ u suautorstvu s Lukšom Pekom. Objavio je dvadeset četiri zbirke priča i pjesama. Za svoj je rad dobio brojne stručne i državne nagrade. O njegovom je radu snimljeno nekoliko dokumentarnih emisija i 1996. godine je objavljena monografija autora Antuna Karamana. Djela su mu zastupljena u mnogim antologijama hrvatske književnosti i likovnih umjetnosti.

Lukša Peko do sada je priredio više od sedamdeset samostalnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu te je sudjelovao na više od dvjesto pedeset skupnih izložbi. Djela mu se nalaze u mnogim javnim i privatnim zbirkama. Objavio je pet pjesničko-grafičkih mapa: „Vrt bez dobi“ (1986.) s književnikom Milanom Milišićem, „Kad su golubovi umirali“ (1992.) s književnikom Feđom Šehovićem, „Marin Držić – Lukša Peko“ (2017.) u kojoj su objavljene njegove grafike i Držićeve pjesme, „Fra Didak Buntić“ (2019.) s književnikom i svećenikom fra Vendelinom Karačićem te „Bol s osmijehom“ u suautorstvu s Josipom Škerljem. Za svoj je rad dobio brojne nagrade. Djela su mu zastupljena u mnogim pregledima hrvatske umjetnosti, a recentno u antologiji „Hrvatska grafika“ (2019.) autorice Mikice Maštrović u izdanju Naklade Ljevak.

Izložba će za sve posjetitelje biti otvorena do 4. ožujka.

S obzirom na epidemiološku situaciju i ograničen broj posjetitelja koji mogu boraviti u Saloči od zrcala, mole se svi zainteresirani da svoj dolazak prijave na press.dkd@gmail.com ili na broj 099 497 341.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.