Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Predstavlja se knjiga "Korčula: ruralni život i zajednice u Dalmaciji za vrijeme venecijanske vladavine"

22.04.2022.

13:31

Autor: HRT - Radio Dubrovnik

Knjiga "Korčula: ruralni život i zajednice u Dalmaciji za vrijeme venecijanske vladavine"

Knjiga "Korčula: ruralni život i zajednice u Dalmaciji za vrijeme venecijanske vladavine"

Foto: Fabian Kümmeler / -

Knjiga autora dr. sc. Fabiana Kümmelera "Korčula: ruralni život i zajednice u Dalmaciji za vrijeme venecijanske vladavine 1420.-99." bit će predstavljena večeras u 19 sati u Domu kulture u Korčuli.

Predstavljanje je na engleskom jeziku.

Knjiga predstavlja rekonstrukciju seoskog načina života i zajednica zemljoradnika i pastira u mletačkoj Dalmaciji petnaestog stoljeća, točnije na otoku Korčuli. Ova antropološki nadahnuta analiza omogućena je zahvaljujući arhivskim izvorima koji su neuobičajeno bogati za tu epohu – čak i u usporedbi s mediteranskim područjem u cjelini – koji se odnose na lokalnu venecijansku upravnu i pravnu praksu.

Knjigu je izdao njemački nakladnik De Gruyter Oldenbourg na njemačkom jeziku 2021. godine.

Fabian Kümmeler studirao je srednjovjekovnu i modernu povijest, muzikologiju, istraživanje mira i sigurnosnu politiku u Bonnu, Haifi i Hamburgu. Godine 2018. doktorirao je na Sveučilištu u Beču na temu životnih sredina ruralnih zajednica u Venecijanskoj Dalmaciji. Od 2011. do 2019. bio je znanstveni suradnik na Institutu za istočnoeuropsku povijest na Sveučilištu u Beču. Prije toga bio je asistent na projektu “Acta Pacis Westphalicae” (2005.-2010.), a potom znanstveni asistent na Institutu za Podunavlje i srednju Europu (2019.-2020.).


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.