Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Predstavlja se knjiga "Mljet, Sadržaj sreće" dr. Siniše Cara

15.12.2021.

12:47

Autor: Radio Dubrovnik

Naslovnica knjige "Mljet, Sadržaj sreće" dr. Siniše Cara

Naslovnica knjige "Mljet, Sadržaj sreće" dr. Siniše Cara

Foto: - / -

„Mljet, Sadržaj sreće“ naslov je prve knjige varaždinskog kardiologa dr. Siniše Cara i dugogodišnjeg kolumnista dulista, poznatog dubrovačkog tjednika i dnevnog portala.

Dr. Car je čak pet godina boravio i radio na otoku Mljetu kao liječnik opće medicine, a njegova odluka o preseljenju i zamjeni varaždinske bolnice, otočkom izolacijom, bila je značajnije medijski popraćena, posebice u kontekstu manjka liječničkog kadra u otočkim ambulantama, ali i odlazaka brojnih liječnika koji u potrazi za boljim uvjetima, napuštaju Hrvatsku.

Iako kolumne koje je pet godina pisao za dulist inicijalno nisu nastajale s namjerom da jednog dana budu ukoričene, višegodišnje iskustvo otočkog života te zaron u njegove misli i životnu filozofiju, dr. Car sada je pretočio u knjigu koja se najjednostavnije može opisati kao knjigu o ljepoti življenja.

U njoj se svakim retkom ukazuje na jednostavnost života, ali i izazove koji nastaju kao kombinacija posljedica odluka i igre sudbine; pa i ako je riječ o Mljetu, mogao je to biti bilo koji drugi otok, mjesto ili grad u Hrvatskoj. U središte svojih priča, dr. Car stavlja čovjeka, njegove susrete i prosvjetljenje te kroz sedam istoimenih poglavlja predstavlja popis od sedam razloga za sreću svakog čovjeka. U knjizi dr. Car dijeli i svoje najintimnije misli, raspravlja i filozofira o životu i vjeri.

Svestrani liječnik koji danas radi u KBC-u Sestre milosrdnice, na Mljetu je ostavio trag i u svojem društvenom djelovanju – oformio je crkveni zbor, pjevao u klapi, a inicirao je i otvaranje podružnice Glazbene škole, vjerujući kako Mljet i njegova zajednica, imaju ogroman potencijal.

Prvo predstavljanje knjige „Mljet, Sadržaj sreće“ planirano je u Dubrovniku, 15. prosinca u 19 sati u Studentskom domu, nakon čega slijede promocije u Varaždinu i Zagrebu.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.