Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Predstavlja se knjiga Nikole Obuljena "Kako smo pregovarali s neprijateljem"

07.12.2021.

13:30

Autor: Radio Dubrovnik

Naslovnica knjige Nikole Obuljena "Kako smo pregovarali s neprijateljem"

Naslovnica knjige Nikole Obuljena "Kako smo pregovarali s neprijateljem"

Foto: Matica hrvatska Dubrovnik / -

Povodom obilježavanja 30. obljetnice napada na Dubrovnik i herojske obrane Grada, Ogranak Matice hrvatske u Dubrovniku i Hrvatski dokumentacijski memorijalni centar Domovinskog rata predstavit će u 19 sati u Dvorani Ivana Pavla II. (samostan sv. Klare) knjigu Nikole Čiča Obuljena ''Kako smo pregovarali s neprijateljem''. Tema ove memoarske knjige dramatično je razdoblje Domovinskog rata na dubrovačkom području.

Memoarska proza je miješani žanr u kojem se susreću i međusobno objedinjuju dokumentarni i književni pristup u prikazu jednog razdoblja koje je sada već 30 godina udaljeno od nas, a koje je autor približio autentičnim dokumentima, dnevničkim zapisima, fotografijama i pismima, oslanjajući se u dobroj mjeri i na svoja sjećanja, promišljanja i emocije povezane s događajima i susretima u kojima je sam sudjelovao.

Premalo je knjiga koje se bave tim iznimno teškim, opasnim, zastrašujućim, ali i slavnim danima nedavne hrvatske povijesti. Zato osobitu vrijednost predstavlja ova knjiga čija naracija nema pretenziju predstaviti cjelovitu povijest ratovanja na južnohrvatskom području početkom devedesetih, iako donosi zbirku važnih dokumenata i zapisanih činjenica o tom važnom razdoblju naš nedavne prošlosti.

U ovoj knjizi zabilježena ratna izvješća o pregovorima s neprijateljima, ratnim događanjima i ratnoj zbilji Dubrovnika i njegove okolice autora Nikole Obuljena autentično su potresno i uzbudljivo napisano svjedočanstvo koje predstavlja važnu kariku u historiografiji Domovinskog rata na južnohrvatskom području. Jednostavnom naracijom koja ima obilježje govornoga jezika autor je uvjerljivo prikazao ratnu svakodnevicu napadnutog Dubrovnika, nevolje, brige i strahove njegovih stanovnika bez vode, struje i gotovo svake mogućnosti komunikacije, neizvjesnost i strahote neprijateljskih rušilačkih napada, ali i snagu, otpornost, odlučnost i ustrajnost Dubrovčana da se odupru i sačuvaju slobodu.

Knjigu će predstaviti Varina Jurica Turk, Željka Križe, Ante Nazor, Nikola Obuljen i Slavica Stojan.

*PREDSTAVLJANJE ĆE SE ODRŽATI UZ POŠTIVANJE PROPISANIH EPIDEMIOLOŠKIH MJERA TE UZ OBAVEZNO KORIŠTENJE ZAŠTITNIH MASKI I PREDOČENJE DIGITALNE EU COVID POTVRDE.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.