Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Predstavlja se knjiga Renate Zlatković „Kao moj brat“

19.05.2022.

07:01

Autor: HRT - Radio Dubrovnik

Predstavlja se knjiga Renate Zlatković „Kao moj brat“

Predstavlja se knjiga Renate Zlatković „Kao moj brat“

Foto: Dubrovačke knjižnice / -

U organizaciji Dubrovačkih knjižnica u 19 sati u Saloči od zrcala održat će se predstavljanje romana “Kao moj brat” knjižničarke Dubrovačkih knjižnica Renate Zlatković.

Na predstavljanju će sudjelovati Lucijana Pendo, profesorica hrvatskoga jezika i književnosti i knjižničarka, Nikolina Perušina, profesorica francuskog jezika i knjižničarka te Matia Pijević učenik, 4. r. UŠ Luke Sorkočevića i Davide Criscuolo, učenik 3. razreda Gimnazije Dubrovnik.

Protagonist i pripovjedač romana je Viktor, petnaestogodišnjak visokog kvocijenta inteligencije, bogatog rječnika, interesa usmjerenih na područje znanosti, pogotovo biologije i paleontologije, slabih socijalnih vještina koje marljivo vježba, rigidnog poimanja istinitosti i pravednosti. Vođen je logikom i nedvosmislenošću, te s teškoćom shvaća izraze višestrukog značenja. Budući da njegov način funkcioniranja izlazi iz društveno postavljenih normativa, u društvenoj strukturi, on je u kvadratiću s naljepnicom “dijete s posebnim potrebama” i s medicinskom dijagnozom “Aspregerov sindrom” ili “visokufunkcionalni autizam”.

Trud koji je autorica uložila u istraživanje Aspergerova sindroma i stavljanje pripovjedača u kožu i um dječaka koji svijet doživljava na način drugačiji od uobičajenoga, daje dodatnu vrijednost ovom romanu.

Renata Zlatković, knjižničarka, psihologinja i pedagoginja, dosad je obavila jedanaest romana, sedam slikovnica, tri zbirke priča i jednu zbirku dramskih tekstova. Nove slikovnice i knjige su u pripremi. Osnovala je Društvo Slagalica u čijoj nakladi je objavljena i knjiga Kao moj brat. Njezine slikovnice i knjige za mlade su uglavnog edukativnog, a mnoge od njih i terapeutskog karaktera. Kao moj brat jedna je od njih.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.