Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Predstavlja se knjiga "Zlatna kočijica" Marije Đanović

11.10.2019.

08:33

Autor: Radio Dubrovnik

Udruga "Slagalica"

Udruga "Slagalica"

Foto: - / -

Udruga "Slagalica" poziva na predstavljanje nove knjige dubrovačke dječje književnice Marije Đanović "Zlatna kočijica" danas u 18 sati u Osnovnoj školi Marina Getaldića - zgrada Centar, uz prigodan program.

Knjigu će, uz autoricu, predstaviti Marina Kljunak Čuikin, Maja Milošević, Nike Nagy i Anita Vlašić.

Čitajući priče Marije Đanović pokušavam osjetiti mirise, boje i zvukove koji vjerojatno tinjaju u njenoj duši dok slaže svoj bajkoviti svijet na papiru. U ovom slučaju papir je samo medij, prijevozno sredstvo (zlatna kočija) kojim nas Marija prevozi u neke druge usporedne svjetove. A njeni svjetovi obilježeni su blagošću, tišinom, mirom, ljudskom toplinom, zagrljajima prijateljstva, nedužnošću, naivnošću... Njeni likovi (dječaci i djevojčice, ali i zečići, djetlići, mravi, dupini... pa slova, divovi, vile, prstenje, vjetar, more...) imaju čistu dječju i neiskvarenu dušu punu povjerenja u riječi starijih i mudrijih, ali i pustolovnu, znatiželjnu i povremeno neposlušnu dušu željnu otkrivanja novih spoznaja, prijatelja, okoline. Osim toga, svi ti likovi, stvarni ili metaforički, puni su praštanja. U njima ne stanuje ni mržnja ni osvetoljubivost. Tko se iskreno pokaje, sve mu se prašta. Tko zatraži oprost, on mu se daje. Tko pogriješi, ispašta zbog te greške, ali poslije „čistilišta“ slijedi „raj“. Raj je prijateljstvo, ljubav, povjerenje, nesebičnost, dijeljenje dobra i zla. Slijedom te filozofije, u ovim pričama nalazimo vječne poruke neprocjenjive za djecu koja će ih čitati i doživjeti kao mudru poruku, upozorenje na opasnost koju ne moraju osjetiti na svojoj koži kako bi je prepoznali, ali i podsjetnik odraslima za puno veće, jače i teže situacije. (...) Čitajmo svojoj djeci ove poticajne i nadahnute priče koje će nas sigurno zlatnom kočijom odvesti u neki drugi, bolji svijet.

(iz pogovora Maje Milošević)

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.