Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Predstavlja se monografija "siva) (zona ... diskursi s periferije"

23.09.2021.

09:53

Autor: Radio Dubrovnik

ARL

ARL

Foto: - / -

U Art radionici Lazareti večeras u 20 sati će se kroz predstavljanje monografije "siva) (zona ... diskursi s periferije" približiti i rad udruge čije je sjedište u Korčuli. Knjigu je oblikovao Darko Fritz, a objavljena u posebnim izdanjima na hrvatskom i engleskom jeziku.

siva) (zona – prostor suvremene i medijske umjetnosti svojim djelovanjem od 2006. na inicijativu Darka Fritza, umjetnika, dizajnera i kustosa iz Zagreba do danas aktivno uključuje suvremeno lokalno i međunarodno umjetničko stvaralaštvo u postojeće okvire tzv. kulturnog turizma koji se u Korčuli uglavnom oslanja na tradicionalne sadržaje kulturne baštine, uvodeći, uz prezentacije recentne umjetnosti, i baštinjenje povijesti suvremenosti 20. stoljeća kao ravnopravnog čimbenika kulturnog nasljeđa. 

Do 2020. održano je ukupno 135 javnih programa koji su u knjizi predstavljeni kroz niz tekstova i reprodukcija. U izložbenom programu predstavljeni su radovi više od 150 umjetnika iz 23 zemlje, čiji su radovi, kao i umjetnička istraživanja članova udruge ilustirani s ukupno 355 reprodukcija, dok su posebno za ovo izdanje objavljeni vizualni radovi Igora Grubića i Darka Fritza. Autori tekstova su Irena Bekić, Marija Borovičkić, Sarah Cook, Bronaċ Ferran, Darko Fritz, Sonja Leboš, Tonka Maleković, Ivana Meštrov, Manja Ristić, Sani Sardelić, Jadranka Winterhalter i Lea Vene.

Prostor ARL je organiziran u skladu s općim higijenskim mjerama i mjerama fizičkog distanciranja po preporukama HZJZ, posjetiteljima je obvezno nošenje zaštitne maske u zatvorenom prostoru.

Program i rad ARL 2021 podržavaju i omogućuju: Ministarstvo kulture i medija RH; Zaklada Kultura nova i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.