Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Predstavlja se roman "Hotel Wartburg" Zorana Žmirića

23.06.2022.

11:55

Autor: HRT - Radio Dubrovnik

Predstavlja se roman "Hotel Wartburg" Zorana Žmirića

Predstavlja se roman "Hotel Wartburg" Zorana Žmirića

Foto: Dubrovačke knjižnice / -

U organizaciji Dubrovačkih knjižnica večeras u 19:30 u Saloči od zrcala održat će se predstavljanje novog romana Hotel Wartburg riječkog književnika Zorana Žmirića.

U romanu, autor pripovijeda o jednoj naizgled sasvim običnoj obitelji, nesretnoj na svoj način. Kroz radnju, pisac čitatelja vodi automobilom marke Wartburg koji predstavlja lajtmotiv na sjećanja kroz sazrijevanje glavnog junaka i njegova odnosa s ocem koji je ponekad više brinuo o vlastitom automobilu nego o njemu i sestri. Jednostavnost izražavanja glavnog junaka daje mu određenu dozu ozbiljnosti koja će za posljedicu u čitatelju izazvati osjećaj težine u prsima, gorčine koja prati glavnog lika sve dok ne odluči oprostiti. Sebi, a i drugima.

O književniku:

Zoran Žmirić, književnik, kolumnist i glazbenik, do sada je objavio zbirke priča Kazalište sjena, Vrijeme koje nam je pojeo Pac-Man, Putovanje desnom hemisferom i Kaleidoskop; kronologiju riječkog rocka (1979.-2009.) Riječke rock himne; zbirku pjesama Zapisano metkom te romane: Blockbuster, Snoputnik i Pacijent iz sobe 19.

Dobitnik je „Književnog pera“ za najbolju knjigu godine 2009./2010. za Blockbuster koju dodjeljuje Hrvatsko književno društvo, Godišnje nagrade Grada Rijeke u 2011. za stvaralački rad i posebna dostignuća u području kulture tijekom 2010. godine te pobjednik natječaja za super kratku priču CeKaPe-a. Roman Pacijent iz sobe 19 ušao je u finalni izbor za nagradu Tportala za najbolji roman 2019., a iste godine pri dodjeli nagrade "Fran Galović" osvojio je najveći broj glasova čitatelja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.